Симић: Српска листа се не враћа у косовску владу

БЕОГРАД: Српска листа не враћа се у косовску владу, како то спекулишу неки приштински медији, саопштио данас портпарол Српске листе Игор Симић.
Igor Simic/RTS
Фото: РТС/Игор Симић

"Разговора о обнављању наших активности у влади није било, нити се ишта променило од тренутка када смо напустили владајућу коалицију" категоричан је Симић.

Додаје да су у Српској листи свесни да ће њихова одлука за последицу имати даљу хомогенизацију албанских политичких актера и њихов договор око за њих важних питања, "што се и у претходном периоду могло видети по начину на који се такозвана опозиција односила према владиним предлозима у парламенту".

"Схватамо незадовољство оних који данас схватају да без изабраних српских представника не могу да фингирају постојање политичког плурализма и некаквог мултиетничког друштва, али још једном наглашавамо да за ову ситуацију нисмо криви ми, већ они који су на нас слали маскиране насилнике са дугим цевима" истиче Симић.

Каже и да је најбољи начин да се Срби приволе да у пуном капацитету учествују у политичким процесима јесте да се прекине миноризација српског народа и беспризорно поступање према његовим политичким представницима.

Приштински медији данас су пренели да се за неколико дана очекује пун повратак Српске листе у владу.

Посланици Српске листе требало би током ове седмице да се врате у Владу Косова из које су изашли крајем марта, пишу приштински медији. Подсећа се да су српски посланици владу Косова напустили у знак протеста због хапшења дирекотра Канцеларије за Косово и Метохију и главног преговарача у дијалогу са Приштином, Марка Ђурића.

Представник косовске владе Халил Матоши навео је да очекује да Српска листа настави активности у институцијама што пре. 

"Заправо, Српска листа никада није у потпуности прекинула односе са владом", рекао је Матоши који је у интервјуу за Епока е Ре негирао тврдње да косовски премијер Рамуш Харадинај преговара са Српском да се под одређеним условима врати у владу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести