Симурдић: Балкан да буде за столом ЕУ, а не више на столу

БЕОГРАД: Потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић изјавио је да Балкан мора да буде за столом ЕУ, а не на столу, и упозорио да све супротно, земље региона задржава у зачараном кругу који траје већ две деценије.
b

Западни Балкан је на столу у Бриселу, то је пут којим се мора ићи, али успех тог процеса, како каже, зависиће од спремности обе стране, Западног Балкан са једне и ЕУ са друге, да схватимо и прихватимо да није реч о њима и нама већ да циљ мора да буде заједнички, казао је Симурдић.

Балкан симулира да се интегрише, Европа да се шири и све то доводи до замора од проширења, а оно што је опасније је и до замора од реформи, навео је представник Европског покрета у Србији на панелу у оквиру 8. Београдске НАТО недеље у организацији ЦЕАС.

Према његовим речима, неопходно је да се пронађе нови наратив, с обзриом да у актуелном мандату неће доћи до новог проширења.

А у већ неком наредном мандату ЕК, ви сте у трећој деценији од почетка европског пута и то ће бити изазов, рекао је Симурдић.

Подсетио је да су идентични изазови грађана у свим земљама Западног Балкана - висока корупција, лоша економска ситуација, незапосленост, одлив мозгова... и да заиста дубља, чвршћа, интензивнија и коректнија привредна сарадња може много да допринесе, као и један регион, једна економија, јединствени иновациони и информациони простор и конкретни параметри интеграција.

Наводи да су позитивна последња дешавања у региону, везана за мини Шенген и формирање јединственог тржишта.

Регионалне иницијативе коначно добијају прилику да покажемо да регион говори једним гласом када је реч о кључним друштвено политичким приликама на тлу Европе, да покаже и прикаже јавном мњењу широм Европе да Балкан није само део проблема већ и део решења, казао је Симурдић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести