Широм Црне Горе и вечерас одржане литије

ПОДГОРИЦА: У црногорским градовима и данас су одржани молебани и литије поводом усвајања спорног Закона о веоисповести, а скуп у Подгорици предводио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
1
Фото: Youtube Printscreen

Верници и свештенство Митрополије црногорско-приморске, на челу са митрополитом Амфилохијем, после одслуженог молебана у Храму Христовог васкрсења кренули у молитвену литију улицама Подгорице.

Они ће се, како преносе подгоричке "Вијести", после литије градом, вратити испред Храма, где ће бити одржана свечана Светосавска академија.

Литији се придружило, како су саопштили организатори, неколико хијада грађана из Зете, који су раније данас кренули од цркве Свете Петке у Голубовцима, верници из Куча и неколико подгоричких насеља.

Пре поласка, верницима је поручено да носе само црквена обележја.

На молебан и литију у Бијелом Пољу, коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, данас су у колонама пристизали верници који су кренули пешке из Бистрице, Сутивана, Његњева, Мајсторовине, Остреља, Затона и других насеља те општине.

Владика Јоаникије је казао да се ове године прославља осам векова од од оснивања Епархије будимљанско-никшићке, коју је Свети Сава утврдио у манастиру Ђурдеви ступови, и исто толико векова Зетске епископије из које је настала Митрополија црногорско-приморска.

Грађани су вечерас у великом броју окупили и у Бару, а током шетње градским улицама су узвикивали: "Не дамо светиње".

Транспарент са истим натписом нашао се и на челу колоне.

Киша није спречила неколико стотина Пивљана да се након молебана у Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, придружи, како су организатори саопштили, најбројнијој литији у тој општини, коју си предводили игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић и архимандрит Кијевско-печерске лавре Петар Петрић.

Грађани су се у знак протеста због усвојеног закона окупили и на Жабљаку, а у Мојковцу је литија дуга око три километра кренула од Цркве Христовог рождества улицама преко Горњег Мојковца, и кроз центар назад до цркве. Пре литије предвођене свештенством, у храму је служен молебан.

Литије су данас одржане и на Сињајевини и у Беранама.

Литија на Сињајевини одржана је на око 1.700 метара надморске висине и на њој су биле истакнуте и заставе, иако је Епископски савет тражио да се на литије носе само иконе, преносе "Вијести".

У Беранама се, на литији и молебану против Закона о слободи вјероисповијести, данас окупио до сада највећи број становника те општине, а како се наводи, грађани су долазили организовано из неколико различитих праваца.

Учесници литије су носили транспаренте "Не дамо светиње", а поред зграде Центра безбедности, узвикивали су "Полицијо, браћо мила, не слушајте више Мила".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести