Скoт: Прилика да се реши Косово

БЕОГРАД: Одлазећи амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да постављањем специјалног изасланика за западни Балкан САД показују да желе да помогну Београду и Приштини да дођу до решења за Косово.
kajl skot, Fonet
Фото: FoNet

"Ми мислимо да је прилика сада ту и да чекање неће донети ништа боље", рекао је Скот за данашње издање дневног листа "Блиц".

Упитан да ли верује да ће за време мандата његовог наследника питање Косова бити решено, Скот је рекао да је оптимиста и сматра да ће циљ новог амбасадора САД бити наставак рада на проналажењу решења.

"Уколико се то не деси тада, свакако ће до тога доћи касније, јер је у интересу обе стране да се проблем реши јер њихова европска будућност изискује споразум о нормализацији", рекао је Скот.

Он је оценио и да је Србија највећи напредак постигла у економији, али да су се видела "блага лутања" у спољној политици Србије, као и да је усаглашавање спољне политике Србије са ЕУ назадовало.

Коментаришући односе Србије и Русије, Скот је истакао: "Они су добри и ми с тим немамо проблем. Али визија Еусије за Србију и овај регион није иста као она коју ми имамо и коју има ЕУ".

Скот је оценио да Русија жели да држи стату кво и да су руске активности на Балкану усмерене на спречавања процеса интеграције у ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести