Скупштина Србије бурно започела нову седницу

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оптужила је део опозиционих странака да су фалсификатима покушали да на писарницу парламента „убаце“ 68 предлога за допуну дневног реда.
gojkovicMaja07-RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

То су, како је навела на конференцији за новинаре, намеравали да учине посланици Нове странке, „Двери“ и СДС-а, уз помоћ запослених у писарници парламента. С друге стране, посланици тих партија то негирају, а ситуацију у парламенту до усијања довела је изјава председника Нове странке Зорана Живковића, који је политику у парламенту упоредио с проституцијом. На то су оштро реаговали СНС, СПС, СДПС, ПС, али и ЛДП.

Епилог жустрих полемика до самог поподневног уласка у скупштинску салу и старта седнице је осуда Живковићевих речи, сажетих у изјави заменика шефа клуба СНС-а Владимира Орлића, који их је окарактерисао као фашизам, али и бојкот седнице дела опозиције.

"Упоређивање председнице Скупштине с проститутком је испод свакога нивоа и представља потпуно огољену мржњу која носи са собом деструкцију. То је чист и огољени фашизам",  рекао је Орлић. Он додаје да је то испод сваког нивоа и баш сваки наступ политичких послушника ДОС-овских кандидата Вука Јермића и Саше Јанковића представља ново сазнање на тему мржње коју у себи носе. Они се упорно труде да сами себе надмаше у примитивном и простачком односу према Дому и председници Скупштине.

Чедомир Јовановић је поручио да „нема разумевања за то што је урадио Живковић, ни што је урадио Саша Јанковић, ни што је урадио било ко пре њих, не интересује ме из које су странке“.

Седницу парламента бојкотовали су ДЈБ, „Двери“, СДС, ЛДП, ДШ и клуб „НС – За спас Србије“, а нешто касније пленум је напустио и ДС, чији посланици нису присуствовали заједничкој конференцији за новинаре. Од опозиционих странака расправи о 21 тачки дневног реда присуствовали су само радикали.

Председник Нове странке је раније, реагујући на изјаву Маје Гојковић, рекао новинарима да је „још једна лаж“ то да је било притисака на раднике у писарници и да је опозиција покушала да фалсификује дневни ред.

"Кажу за политику да је блиска проституцији, јесте када је воде проституке, женске, мушке, политичке у преносном смислу, директно изаберите како год хоћете, то није тешка реч за ово што се дешава у овом здању", казао је Живковић.

Маја Гојковић је тим поводом изјавила да је Живковић њу назвао проститутком, и изразила наду да ће о томе „имати шта да каже Саша Јанковић, кога је Живковић подржао, као и Мариника Тепић, као жена која се бави политком“. Изразила је и наду да ће све посланице и жене које се баве политиком реаговати на Живковићеву изјаву.

Председница Скупштине неколико сати пре почетка седнице уприличила је конференцију за штампу, у жељи да објасни зашто је јучерашња седница најпре била заказана за 10 часова, потом отказана и заказана нова за јуче по подне. По њеним речима, у четвртак у 9.59 сазвала је последњу седницу пролећног заседања, у складу с Пословником, а после тога је шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић предао захтев за обједињавање расправе и та процедура се, истиче она, завршила у 10.03 сати.

С. Станковић

Цео текст прочитајте у издању Дневника од 27.маја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести