Скупштина Србије: Новим законима прате се стратешки циљеви Владе

Отварајући јавно слушање о предлозима та два закона, председник Скупштине Србије Ивица Дачић је рекао да је то прво јавно слушање које је организовано у новом мандату парламента.
 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić Foto:RTS/printskrin
Фото: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић Фото:РТС/принтскрин

БЕОГРАД: Предлозима закона о фискализацији и о дигиталној имовини предвиђено је увођење инструмената који прате стратешке циљеве Владе Србије, а који се пре свега односе на сузбијање сиве економије, ефиксан рад Пореске управе, али и праћење иновација и савремених технолошких процеса.

Отварајући јавно слушање о предлозима та два закона, председник Скупштине Србије Ивица Дачић је рекао да је то прво јавно слушање које је организовано у новом мандату парламента.

Он је додао да је важно да постоји довољно времена и да се за поједине законе организују јавна слушања или јавне расправе у циљу постизања постизања што квалитетнијих решења.

"Важно је да буде што више оваквих догађаја у парламенту, доста смо радили у протеклих месец дана и много закона је било на дневном реду. Јавна слушања су добра пракса и допринеће како позитивним извештајима о раду Скупштине у земљи, тако и у извештајима Европског парламента и Европске комисије", рекао је Дачић.

Државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић, говорећи о Предлогу закона о фискализацији, навела је да је идеја била да се испрате страшки циљеви Владе, а то је сузбијање сиве економије, ефикасан рад Пореске управе, као и ефикасан прилив пореза у буџет.

Савичић је рекла да су се, имајући у виду решења у овом предлогу закона, определили за сваременији приступ који ће пратити савремене технолошке процесе.

Она је подсетила да је овај закон био на јавној расправи од 3. до 23. новембра и да је у парламент ушао по редовној процедури и да очекује да ће о том предлогу посланици расправљати већ идуће седмице.

Помоћник министра финансија Драган Демировић рекао је да фискализација представља поступка и мере издавања фискалних рачуна, као и достављање података Пореској управи о промету на мало и прометима у малопродајним објектима, а што ће све заједно омогућити бољу контролу наплате пореза.

Према решењима из предлога овог закона предвиђени су електронски фискални уређаји, електронски систем за издавање рачуна како би се приликом промета уносили подаци, као и процесор фискалних рачуна и безбедносни елементи.

"Све се ради електронски, систем је заснован на онлајн размени података између обезвика и Пореске управе", објаснио је Демировић.

Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић, представљајући Предлог закона о дигиталној имовини, указао је на то да је било више разлога за регулисање тржишта дигиталне имовине, а пре свега у циљу развоја и спречавања различитих злоупотреба имовине.

Он је рекао да систем не може да функционише без технолошких иновација и да ће доношењем овог закона Србија практично послати сигнал свету да постаје држава финансијских технологија.

Стевановић каже да очекује да ће се идуће седмице парламент изјашњавати о овом предлогу закона.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести