Скупштина Србије о сету закона из области образовања

БЕОГРАД: Скупштина Србије почиње расправу о сету закона из области образовања, а на дневном реду су и измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Према том закону школска година почиње 1. септембра извођењем химне Србије, а уколико образовна установа не изведе химну предвиђена је казна од 100.000 динара до 1.000.000 динара.

Ученик се оцењује најмање четири пута у полугодишту у основном и три пута у средњем образовању, а ако је недељни фонд часова обавезног предмета, изборног програма и активности један час - најмање два пута у полугодишту.

Изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању решавају се одређена питања до пуне примене пројекта државне матуре.

Према изменама Закона о средњем образовању, општа, стручна и уметничка матура први пут ће бити организована школске 2023/2024. године, што значи да ће је полагати ученици уписани у средњу школу од школске 2020/2021.

Између осталог, дефинисано је и да план и програм наставе и учења верске наставе, на усаглашени предлог традиционалних цркава и верских заједница, по прибављеном мишљењу органа надлежног за послове односа са црквама и верским заједницама доноси министар.

Организовање и остваривање верске наставе прати Комисија за верску наставу коју образује влада на период од шест година.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести