Скупштина Србије: Питања о изборима за нациналне савете, одликовањима, коњици...

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије постављали су данас питања извршној власти, пре почетка расправе о амандманима на Предлог закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Посланик СНС Александар Марковић питао је Министартсво унутрашњих послова у вези са догађајем од пре два дана у Врању када су, према писању медија, функционери странке Вука Јеремића физички и вербално напали председника и чланове бирачког одбора на изборима за савете националних мањина.

Он је навео да су председник одбора Народне странке у Врању Ђорђе Ристић и њихов одборник Драган Павловић у дворишту Народног универзитета где је било седиште бирачког места без повода вређали и провоцирали председника и чланове бирачког одбора називајући их “Циганима и Бугарима” уз повике “Почистићемо вас као што је Ђилас почистио цигане..”

Као да је срамота бити припадника националне мањине, констатовао је Марковић и додао да су они затим физички напали и претукли Божидара Поповића председника бирачког одбора.Марковић је питао да ли је поднета кривична пријава против “ових силеџија”, а посебно, каже, треба размотрири зашто су они били тамо за време избора за националне мањине.

Посланица ЛСВ Олена Папуга питала је министра Бранка Ружића зашто се није огласио РИК о томе како су протекли избори за националне савете националних мањина, јер, како је рекла, по закону они су требали да дају прелиминарне резултате јуче, а то се још није десило.

Она је рекла да је свима, сем онима који су у СНС, било онемогућено да посматра изборе.Посланица Нове Србије-Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић вуцица питала је одакле је потекла нетачна информација да ће председник Александар Вучић добити високо одликовање од Путина. 

Вест се, каже, вртела по медијима блиских власти, а на крају је и по власт, председника, али и по Србију, по њеној оцени, испало лоше.

Питала је министра одбране Александра Вулина да ли се консултовао са надлежном управом у Генералштабу о увођењу коњице у Војску Србије као И која је њихова сврха.

“Питам да ли је истина да су просле недеље све операције на ВМА биле отказане зато што није било анестетика и зашто има за ''арпаске коње'', а нема за спасавење грађана Србије”, питала је Рашковић Ивић.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић како је могуће да Влада Србије донела одлуку којом ће, како каже, озаконити коришћење председничке резиденције од стране Томислава Николића.

“Уредба је неуставна и омогућава невероватне привилегије. То је најлепша вила на Дедињу. Морала би премијерка хитно да се изјасни о томе, Влада треба да падне”, рекао је Шешељ.

Самостални посланик Зоран Живковић поставио је питање у вези са нишким аеродромом, односно колико је у њега уложено од када је, како каже, отет, наводећи да сун еке компаније смањиле број летова или одустале од појединих летова.

Желео је да зна и када ће бити представљен јавности уговор о концесији за београдски аеродроме Никола Тесла.

Посланица ДС Александра Јерков питала је министра просвете Младена Шарчевића да ли има намеру да спроведе спољашње вредновање провере квалитета Високе медицинске школе у Ћуприји будући да је у њој, како каже, дошло до промене наставног кадра.

“Девет жена које су биле запослене у овој школи су остале без посла, истовремено када су се у овој школи запослили противзаконито народни посланици Александар Мартиновић, Владимир Орлић, Дарко Лакетић који је иначе кум директора школе и још девет функционера СНС”, рекла је Јерков.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић питао је да ли је Србија предложила да се Косово нађе у Паризу 11.новембра, оцењујући да се, како каже, спрема “велики сусрет између Вучића и Тачија”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести