Скупштина Србије: Зоран Пашалић изабран за Заштитника грађана

Скупштина Србије изабрала је за заштитника грађана Зорана Пашалића, досадашњег председника Прекршајног апелационог суда, кога је на ту функцију предложила владајућа коалиција.
Skupstina Srbije/Dnevnik.rs
Фото: Р. Хаџић

За Пашалића су гласала 142 парламентарца, док је против било 20 посланика из редова опозиције. Након гласања, Пашалиће је положио свечану заклетву и тим чином ступио на дужност. Самим тим је почео да му тече петогодишњи мандат омбудсмана.

Избору новог заштитника претходила је дводневна бурна полемика у парламенту. Док су напредњаци тврдили да у независна тела сада долазе људи којих их неће користити за политичку промоцију, посланици опозиције су негодовали због навода власти, оцењујући да је све институције сада „окупирао СНС”. У посланичку клупу се с места председседавајуће преместила и председница парламента Маја Гојковић да би се укључила у дискусију. Ипак се након више размењених реплика вратила на своје место председавајуће јер су радикали протестовали и тражили од ње да се врати вођењу седнице. Маја Гојковић се у дискусију укључила након што је посланица ДС-а Гордана Чомић оптужила власт да је и кроз избор омбудсмана показала да „не жели дијалог, већ послушност”.

„Није ме много убедила посланица Чомић да ће, када једном њена странка добије поверење грађана, баш на такав начин како је говорила, значи нестраначки, у духу ССРН-а, укидајући политику, покушавати да створи општенародни консензус, у којем неће бити гласања“, рекла је председница Скупштине, додајући да очекује да ће се ДС у духу дискусије о важности постизања консензуса поводом великих питања, одазвати на јесен позиву председника Александра Вучића на разговоре о важним темама, као што је на пример Косово. – Јер, ако не узмете учешће, значи ви то ни нећете, осим за говорницом у парламенту када треба критиковати СНС и наше коалиционе партнере.

За Пашалића су гласала 142 парламентарца, док је против било 20 посланика из редова опозиције

Приметила је да је „питање заштитника грађана наравно страначка тема”.„Због политичке немоћи неких странака, покушава да се провуче нешто што грађанима треба да буде прихватљивије, а то је да се укину политичке странке и да ништа више не буде страначка тема. Шта то значи, да то буде тема добровољног певачког друштва, или не знам кога? Да, то је важна политичка тема за Србију“, констатовала је Маја Гојковић, оптужујући опозицију да покушава да наметне атмосферу у јавности као да ће грађани без Јанковића бити ускраћени за остваривање својих права.  

Како је рекла, не зна име ниједног заштитника грађана у земљама окружења или ЕУ, упитавши зашто и они нису неке такве „поп-звезде” каква је постао Саша Јанковић.


Фискални савет и Агенција

Заклетву су положили и Павле Петровић, кога је Скупштина поново изабрала за председника Фискалног савета, као и Никола Алтипармаков и Владимир Вучковић, који су реизабрани за чланове Савета. 

Већином гласова посланици су изабрали и чланове Агенције за борбу против корупције Милоша Станковића, Слободана Газиводу, Јелену Станковић и Ивана Ковачевића. Од предложених кандидата за чланове Агенције за борбу против корупције није изабран само Живојин Ракочевић кога су предложили УНС и НУНС.

О кандидатима за чланове Фискалног савета Србије и чланова Одбора Агенције за борбу против корупције готово да и није било расправе.


„Владајуће странке нису укинуле функцију омбудсмана, нити о томе уопште размишљају. Не морамо да жалимо за Сашом Јанковићем, када знамо да то није било тако добро како би један заштитник грађана требало да ради. Хајде, првих пет година сви смо овде гласали да му се продужи мандат, али немојмо да говоримо да није био политичка личност и раније. Прећуткује се чињеница да је Саша Јанковић радио у Министарству спорта, када је министар био функционер СПС-а Зоран Баки Анђелковић. Значи, у време Слободана Милошевића био је један од политичара. Немојте само да кажете био је врхунски спортиста па је по стручности примљен код Анђелковића, него, наравно да се примају као помоћници и заменици министра личности које су политички профилисане. Није издржао па је последње две године као омбудсман водио изборну кампању за председника  епублике. Молим Пашалића да буде драстично другачији од Саше Јанковића, да се не бави политком, да му извештаји буду у оквиру надлежности, а не политички памфлети“, апеловала је председница Скупштине, замоливши Пашалића и да „не дође под утица било којих политичких структура”.

„У закону нигде нема да заштитник грађана води политику и критикује политичке потезе Владе Србије. Е, ту је грешка Саше Јанковића, ту се саплео у својој амбицији да постане велики политичар, већа рок звезда од Горана Бреговића. Више се причало последњу годину о Саши Јанковићу него о Новаку Ђоковићу или Емиру Кустурици.“

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић казао је да СНС жели дисконтинуитет с радом претходног заштитника грађана и да је потребно распуштање целог кабинета јер је у питању политичка групација.

С оценама СНС-а није се сложио ДС па је посланик те странке Балша Божовић одао признање Саши Јанковићу због тога што је десет година професионално обављао дужност заштитника грађана. Та странка је сматрала да је бољи кандидат Милош Јанковић, вршилац дужности заштитника, јер је помагао свом претходнику да се направи институција од поверења. Божовић је поручио да је јуче пре свега тема била владавина права, при чему је власт оптужио за „терор”.

Реплицирао је шеф напредњака у парламенту Александар Мартиновић, примећујући да Родољуб Шабић треба да брани опозицију јер је „нејака”, те да њега спомињу као опозициног кандидата за градоначелника Београда, а не Божовића јер, тврди, за њега тек нико не би гласао. 


„Сваки предмет има исту тежину”

Заштитник грађана Зоран Пашалић, након што је положио заклетву у парламенту, одмах је одговарао на питања новинара и најавио да ће гледати да делује у оквиру флоскуле коју је изрекао Алексис де Токвил, да је „Устав ледена вода која хлади политичку моћ”. Није желео да коментарише свог претходника Сашу Јанковића јер је, каже, Јанковић сада политичар, а он заштитник који не сме да даје политичке изјаве.

На питање у вези са Савамалом, Пашалић је рекао да му треба мало времена да погледа предмет, али је истакао да ће радити као и до сада. 

„Никада се ниједан предмет није издвајао у институцијама у којима сам радио“, рекао је он. „Сваки има своју тежину. За некога ко је уложио жалбу или је нешто написао заштитнику, његов предмет је важнији него било који други. Сви ће се предмети гледати с пођеднаком тежином.“

Поручио је свим грађанима да ће његова врата бити отворена за њих и да ће им помоћи у складу са својим овлашћењима и законом.На питање да ли ће променити чланове кабинета, одговара:

„Молим вас за неколико дана, крећем на свој нови посао, морам да упознам људе, да сагледам њихове могућности. Све што буде било убудуће, обратићу се јавности“, најавио је Пашалић.


„Шабић је на челу државног органа, а води хајку против председника државе и СНС-а. Нећемо га сменити, као што нисмо ни Јанковића, нека користи све државне ресурсе за кампању, али нећемо од њега да правимо мученика већ ћемо га победити на изборима, као и Сашу Јанковића“,  поручио је Мартиновић.

Радикали тврде да ни СНС ни ДС нису пресудно утицали на избор Јанковића, већ да су томе, како је рекао Милорад Мирчић, кумовале САД. Казао је да су Американци желели да Јанковић обједини опозицију, као додатни притисак на СНС и Александра Вучића, али да су окренули леђа од њега кад су видели да немају никакве користи.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести