Скупштина сутра о амандманима на сет просветних закона

БЕОГРАД: Скупштина Србије расправљаће сутра о амандманима на више законских предлога, а само на Предлог закона о Националном оквиру квалификација поднето је више од 600 амандмана.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На дневном реду је и Предлог закона о уџбеницима на који је поднето 137 амандмана, као и Предлог закона о просветној инспекцији на који је стигло 35 амандмана.

Пред посланицима су и Предлог закона о е-управи, на који су поднета 133 амандмана, те Предлог закона о националној инфраструктури геопросторних података, са поднетих 49 амандмана.

Закон о Националном оквиру квалификација, када буде усвојен, омогућиће да дипломе стечене у Србији и знања која са собом носе буду препознате у Европи.

Знаће се које квалификације носе одређена знања и шта су тачно на студијама научили менаџери, инжењери...

Свако звање добиће своју шифру, која ће бити усклађена са европским регистром квалификација.

Предлог закона о уџбеницима предвиђа увођење дигиталних уџбеника, док предложени закон о просветној инспекцији прописује послове просветног инспектора, овлашћења и поверавање послова инспекцијског надзора општинама, градовима, односно покрајини и доношење решење министра којим се утврђује број просветних инспектора у градовима.

Грађани ће по усвајању Предлога закона о е-управи лакше комуницирати са администрацијом, док ће се доношењем закона о националној инфраструктури геопросторних података омогућити бољи пословни амбијент.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести