Скупштина Војводине гласа о буџету за 2021.

Посланици Скупштине Војводине у четвртак гласају о буџету Војводине за 2021. годину, који је планиран у износу од 75,2 милијарде динара.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Буџетом су обухваћена и трансферна средства из републичке касе од 47,7 милијард динара. Тај новац из покрајинске касе се прослеђује локалним самоуправама у Војводини и за исплату личних примања у војвођанским основним и средњим школама и факултетима. Фискални дефицит у планираном покрајинском буџету за наредну годину износи 2,4 милијарде, а за капитална улагања предвиђена је 15,1 милијарда динара.

– Међу најзначајнијим новим улагањима која се очекују јесу обнова и изградња објеката у оквиру комплекса Дома за душевно оболела лица у Чуругу, изградња аутоматског система одбране од града на територији Ракетног центра Бајша и Самош, као и изградња Студентског културног центра у Новом Саду и Дома културе у Равном Селу – наводи за „Дневник” један од потпредседника Скупштине Војводине из Српске напредне странке Немања Завишић. – У новој буџетској години предвиђена је и свота за наставак реализације започетих пројеката, као што су „Каменица 3”, реконструкција и изградња комплекса дворца „Хертеленди”, изградња пречистача отпадних вода у Малом Иђошу и Бачкој Тополи, а велика сума биће уложена и у

наставак јачања здравствене инфраструктуре, пољопривреде и руралног развоја, опремања културних и образовних установа и подстицање наталитета и предузетништва.

Завишић сматра да је важно указати на чињеницу да сви пројекти који су били планирани у Војводини од 2016. године – или су реализовани у потпуности, или је њихова реализација у току.

– Податак о висини буџета од 75,2 милијарди динара, што је готово 18 милијарди више него, примера ради, 2015. године, говори о снази привреде АП Војводине данас. Захваљујући озбиљној и одговорној политици у претходном периоду, данас у АП Војводини имамо рекордно ниску незапосленост, стабилне јавне финансије, здраву и јаку привреду и велики број инфраструктурних пројеката који се реализују широм наше северне покрајине – каже Завишић. 

Напомиње да смо, упркос глобалној здравственој и економској кризи коју је изазвала пандемија коронавируса, успели да сачувамо нашу економију, и с предложеним буџетом наставићемо да реализујемо све елементе политике СНС-а. 

– Сигуран сам у то да ће АП Војводина у годинама које су пред нама бити мотор покретач економског развоја читаве Србије – закључује Завишић.

С друге стране, опозициона Српска радикална странка није задовољна планираним буџетом и, како наводи посланик Ђурађ Јакшић, уложила је 23 амандмана на предложени документ.

– Ми смо амандманима покушали да поправимо и оплеменимо предложени буџет, и то усмеравајући новац са скупих и непотребних и, рекао бих, промашених програма и пројеката, на области друштвеног живота које су од егзистенцијалног значаја за људе који живе у Аутономној Покрајини Војводини – каже Јакшић. Имајући у виду да економска криза озбиљно дрма читав свет, српски радикали сматрају да је пред нама веома тешка, неизвесна година и поставља се велико питање да ли ће се у покрајински буџет заиста слити оно што је планирано, дакле 75,2 милијарде динара. Како Јакшић наводи, посебно су сумњичави према делу буџета који се односи на приход од пореза јер, како објашњава, и порез на добит и порез на зараде су у читавој овој ситуацији најнестабилнији порески приход.

– Поставља се питање, имајући у виду да у јануару истиче обавеза привредних субјеката који су повукли субвенције на три месеца добијене у априлу, мају и јуну: ко ће од њих заправо задржати радну снагу? Ми већ имамо наводе НАЛЕД-а, о томе смо слушали да је већ 200.000 људи у Србији остало без посла. Ми се плашимо да ће почетком године која долази велики број људи остати без посла и могао би озбиљно бити угрожен и порез на зараде, порез на добит и порез на имовину – наводи Јакшић. 

СРС сматра да је буџет за наредну годину потрошачки и нема инвестициону и развојну црту. Као аргумент за наведени став, Јакшић наводи податак да су капитални расходи буџетских корисника у односу, примера ради, на 2019. умањени чак 4,5 милијарде динара.

У складу с могућностима

Економија је у овој години генерално свугде оптерећена последицама епидемије коронавируса тако да је и покрајински буџет за наредну годину планиран реално у складу с могућностима. У тим условима су планирани и буџети којима ће располагати покрајински секретаријати. Примера ради, Покрајински секретаријат за здравство планира улагање 787 милиона за опремање и изградњу здравствених установа у покрајини, невезано за инвестицију у „Каменицу 3”, за који је предвиђена 1,5 милијарда динара улагања, а домовима здравља и службама хитне помоћи се планира подршка од 100 милиона динара за куповину нових санитета. Секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама уложиће 64,5 милиона динара у обнову и промоцију културног наслеђа Сремских Карловаца. Ради се о пројекту који се спроводи већ неколико година. Секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова за пронаталитетну политику издвојиће 420 милиона динара, мање у односу на буџет за ову годину, за коју је у покрајинској каси било планирано 650 милиона динара.

Ержебет  Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести