Скупштина Војводине: Каса пунија за 2,3 милијарде, новац иде у капиталне расходе

Посланици Скупштине Војводине су на јучерашњој седници са 95 гласа „за“ и 10 против усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину, потом са 94 гласа „за“ и седам против и Покрајинску скупштинску одлуку о ребалансу буџета за 2021.
С. Шушњевић
Фото: С. Шушњевић

Ребалансирани буџет је повећан за 2,3 милијарде и износи 77,5 милијарди динара. Тај новац потиче из неутрошених средстава у прошлој години и биће усмерени у капиталне расходе и то: 1,33 милијраде за завршетак и опремање Каменице 3 са ПЕТ центром, 150 милиона за завршетак пута између Стапара и Сивца у дужини од 16 километра, а  200 милиона за уређење старог језгра Сремских Карловаца. Осим тога 648 милиона динара је намењено буџетској резерви која после повећана износи 1.5 милијарди динара.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да је извршење буџета било квалитетно о чему, како је навео, сведочи и чињеница да је три године узастопно добијен позитиван извештај Државне ревизорске институције, што се до сада никада није десило.

– Желим да похвалим своје сараднике, све кориснике буџета. Три године узастопно смо добили позитиван извештај Државне ревизорске институције без било какве резерве. Ми смо једини орган у општем смислу анализирајући и министарства и локалне самоуправе, који је успео то да уради у историји ревизорске институције, што није било ни мало лак задатак – казао је Мировић.

Фото: С. Шушњевић

Говорећи о условима извршење буџета за прошлу годину Мировић је  изразио захвалност систему здравствене заштите Војводине који је, како је подсетио, био први на удару епидемије ковида-19 и показао је спремност и ефикасност у борби против пандемије.

– Да је то тачно можете веома лако утврдити укуцавањем на Гуглу изјаву Едите Стокић, коју је дала у овој сали почетком фебруара прошле године када се још нико није бавио ковидом-19 ни у нашој земљи, ни у окружењу. Тог 4. фебруара у овој сали се одржавала конференција која је традиционално била посвећена изазовима Војводине у 2020. години. – казао је председник Покрајинске владе. - У делу конференције који се односи на здравство професорка Стокић је говорила о састанку који смо неколико дана уочи конференције одржали у мом кабинету и када смо издвојили средства из текуће резеве да би набавили заштитну опрему за први удар коронавируса за потребе запослених у Клиничком центру Војводине.

Фото: С. Шушњевић


Богарошки (ЛСВ) о неутрошеним средствима

Шеф посланичке групе ЛСВ-а Бранислав Богарошки изразио је сумњу да ће додатна средства која се усмеравају у капиталне расходе могу бити утрошена до краја године због процедуре коју захтева расписивање тендера.

– Причати да ће се тај новац користити за инвестиције на пола буџетске године једноставно не стоји јер да бисте употребили те 2,1 милијарде морате да спроведете тендерске процедуре, а оне трају месецима – навео је Богарошки.

Он је указао и на предвидљивост буџета. – Смисао овог ребаланса су неутрошена средства из претходне године, а ако нешто можете да испланирате за следећу буџетску годину, то су та неутрошена средства. Можете ви да имате резерву око тога колики ће бити приход од пореза, да ли ће бити пореза на капиталне губитке и ту су грешке могуће и оправдане. Али неутрошена средства ви у децембру можете да испланирате са 99 одсто – сматра Богарошки

Ђанковић (СПС) о значају екстерне ревизије

Посланица Социјалистичке партије Србије Александра Ђанковић је за говорницом најавила да ће посланичка група СПС-ЈС подржати извештај о извршењу буџета, односно завршни рачун за прошлу годину као и ребаланс буџета. Она је напоменула да одлуком о завршном рачуну треба да се утврде остварени приходи и примања, расходи и издаци, остварени финансијски резултат као и стање дуга на дан 31. децембра 2020.

– Полазне основе за израду завршног рачуна јесу извештај о извршењу буџета, као и извештај екстерне ревизије. Оно што бих посебно желела да нагласим јесте управо извештај екстерне ревизије – казала је посланица Ђанковић. – Улогу екстерне ревизије за прошлу годину имала је Државна ревизорска институција. Мали је број институција која могу да се похвале да имају позитивно мишљење овакве једне институције. Шта заправо значи позитивна оцена Државне ревизорске институције? То значи да не само покрајински секретаријати и влада у целини добила највишу оцену за свој рад, него значи и да је све обављено у складу са прописима и законима Републике Србије, тако да свака даља полемика на транспарентност и начин извештавања када је реч о буџету Аутономне покрајине Војводине је беспредметна после оваквог мишљења коју Покрајинска влада добија трећу годину заредом.


Мировић је рекао и да председник Србије Александар Вучић одаје признање здравственом систему Војводине због спремности, организованости, предвиђању догађаја и ефикасности у борби против ковида 19.

- То кажем због тога што смо прошле године урадили много тога и видљивог и мање видљивог финансирајући из буџета расходе који су били неопходни да би систем здарвствене заштите прилагодили потребама овог великог изазова – нагласио је.

Мировић је нагласио и да је привреда Војводине у прошлој години показала ванредну виталност и практично је изнела терет проузрокован пандемијом у Србији наводећи да је забележен раст пољопривреде од око 9 процената, али и виталност индустрије и резултати у извозу посбено у последњих шест месеци што је како је навео и довео до ребаланса буџета. А та средства ће у потпуности бити усмерена у капиталне расходе. На основу анализе података о порезу на добит и других пореских прихода Мировић је за прву половину септембра најавио и додатни ребаланс покрајинског буџета.  Шеф посланичке групе “Александар Вучић – За нашу децу” Димтар Станишић је рекао да је извршење покрајинског буџета око 93 одсто и да је ребаланс у складу са фискалном стратегијом Владе Србије у којој се каже да се сва слободна средства улажу у инфраструктуру и то је јасно овим ребалансом.

Фото: С. Шушњевић

- Сви који се баве буџетом и јавним финансијама знају да се свако извршење веће од 90 одсто сматра успешним извршењем буџета – казао је Станишић. - Мимо тога, потврду квалитета завршног рачуна је дала Државна ревизорска институција, која трећи пут заредом даје позитивно мишљење на заврши рачун буџета Аутономне покрајине Војводине. До сада нисмо имали такву ситуацију.

Станишић је рекао да буџет треба да буде и сигурносна мрежа у случају фискалних, економских екскалација како би буџет био импулс за економију и привреду.

- На расходној страни то се види - имамо улагања од 1,3 милијарде у Каменицу 3, улагање 200 милиона за партнерно уређење Сремских Карловаца, улагање у путну инфраструктуру и текућа буџетска резерва која је у складу са Фискалном стратегијом – истакао је он. 

Опозиционе Лига социјалдемократа Војводине и Српска радикална странка нису подржале ни завршни рачун ни ребаланс буџета. Радикали сматрају да ребаланс неће ништа значајно да промени и да је мањкав. Како је Ђурађ Јакшић навео српски радикали су поднели 25 амандмана на ребаланс буџета да би га “оплеменили.”

– Покушали смо да поправимо и оплеменимо буџет усмеравајући средства са непотребних, скупих и промашених програма и пројеката на оне из области живота од егзистенцијалног значаја за људе, али буџет ће бити пун рупа и беспотребног трошења средстава на програме и пројекте који не могу живот људи учинити бољим и квалитетнијим – оценио је Јакшић. – По први пут имамо ситуацију да се ребалансом средства разврставају на три раздела - здравство добија гро новца, Управа за капитална улагања добија мрвице, а огромних 650 милиона иде у резерву. Сви остали секретаријати овим ребалансом нису добили ниједан динар.

Он је додао да Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције Града Новог Сада има годишњи буџет за чак две милијарде већи у односу на Управу за капитална улагања АПВ, која покрива 35 општина у Војводини.

У наставку седнице, донета је Покрајинска скупштинска одлука о измени Покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа на територији Аутономне покрајине Војводине. Размотрен је и усвојен Извештај о раду и финансијском пословању Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону за 2020. Годину као и Извештаји о пословању Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине за 2019. и 2020. годину.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести