Скупштина Војводине: Посланици о ребалансу покрајинског буџета за 2021. годину

За данас је заказана осма седница Скупштине Војводине на којој су главне тачке извршење покрајинског буџета за 2020. годину и ребаланс буџета за 2021.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

Пред посланицима су и извештаји о пословању Фонда „Европски послови“ АП Војводине за 2019. и 2020. и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону за 2020. годину. Пред посланицима је и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о измени Покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа на територији Војводине.

Скупштина ће утврдити и оставку посланика Александра Фаркаша из посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“ који одлази на другу функцију и утврдиће посланички мандат Нади Миловановић, културолошкињи – сарадници из Панчева из исте посланичке групе, која долази на Фаркашево место.

Подсетимо, Покрајинска влада је крајем маја упутила предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета за 2021. у којем је покрајинска каса тежа за 2,3 милијарде динара и после ребаланса износиће 77, 5 милијарди динара.  Намера је да  2,3 милијарде усмери у капиталне расходе: за завршетак и опремање објекта Каменица 3 са ПЕТ центром, завршетак локалног пута од регионалног значаја Стапар–Сивац и уређење старог језгра Сремских Карловаца.

Намера нам је да се 2,3 милијарде усмере у капиталне расходе: за завршетак и опремање објекта Каменица 3 са ПЕТ центром, завршетак локалног пута од регионалног значаја Стапар–Сивац и уређење старог језгра Сремских Карловаца (Игор Мировић)

- Констатовали смо да имамо 2,3 милијарде неутрошених и пренетих прихода из 2020. и одлучили да тај износ у стопостотном износу усмеримо у инвестиције за капиталне расходе и то према критеријумима за два велика пројекта који немају завршену финансијску конструкцију, а коју овим потпуно завршавамо – рекао нам је раније председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Како је навео пројекат са незавршеном финансијском конструкцијом је Каменица 3, у делу изградње, али и у делу опремања објекта посебно комуналног опремања: изградње комплетног новог водовода и канализације за цео комплекс Каменице. Дакле, комунално опремање се не планира само за Каменицу 3 већ и свих института. То је и најзначајнији део новца који ће се усмерити на основу ребаланса. Осим тога део средстава од тих 2,3 милијарде динара у износу од 150 милиона усмериће се у завршетак последње фазе радова  изградње регионалног пута од Стапара до Сивца  у дужини од 16 километара, док део суме из ребалансираног буџета Покрајина планира да повећа своје учешће у финансирању обнове култруно -историјског наслеђа Сремских Карловаца.

- Тако да 2,3 милијарде одлази за ова три пројекта, а истовремено ћемо део суме, у износу од 600 милиона динара усмерити ка буџетској резерви јер она се највише троши за инвестициона улагања –додао је Мировић.

Извештај о пословању Фонда „Европски послови” једногласно је усвојио надлежни Одбор за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине Војводине и предложио парламенту да га усвоји. На седници Одбора је констатовано је Фонд у условима пандемије успео да реализује годишњи план и програм рада. Између осталог настављене су активности на јачању капацитета институција, организација и локалних самоуправа за припрему пројеката који могу да се финансирају из европских фондова. У извештајном периоду повећан је и број активних пројеката на подручју Војводине, речено је на седници Одбора.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести