Скупштина завршила данашњи рад, седница се наставља у суботу

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас рад, а седница на којој је 26 тачака дневног реда, биће настављена  сутра у 10 сати.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Међу тачкама дневног реда су допуна одлуке о употреби Војске Србије у мултинационалним операцијама у иностранству, извештаји о раду независних регулаторних тела, као и поједини међународни финансијски уговори.

Министар одбране Милош Вучевић образложио је да се Закон о употреби Војске у мултинационалним операцијама мења и допуњује како би се омогућило учешће у новим операцијама.

Он је прецизирао да се ради о учешћу у операцијама у војним мисијама ЕУ у Мозамбику, на Синају, као и учешћу у мисијама преко групе ЕУ ХЕБРОК, где су припадници снага више држава.

Према његовим речима, битно је да се делује у кратком року од пет до 10 дана и да се благовремено добије сагласност парламента и нагласио да се изменама обезбеђује правни основ за ангажовање.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић предложио је данас у Скупштини усвајање два закона којима би се омогућио почетак реконструкције и модернизација пруге између Београда и Ниша и наставак изградње брзих пруга.

Весић је предложио усвајање Закона о потврђивању финансијског уговора  железничког коридора 10  у оквиру споразума "глобална капија" између Србије и Европске инвестицоне банке и Закона о потврђивању уговора о зајму железничког коридора 10 који се односи на деонице од Београда до Ниша.

 Министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић позвао је народне посланике да потврде акте Светског поштанског савеза.

Посланици у оквиру заседања разматрају и извештај о спровођењу активности из Ревидираног Акционог плана за поглавље 23 - Борби против корупције.

Разматрали су и годишње извештаје за 2021. годину Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности као и предлог за избор директора Агенције за спречавање корупције.

Пред посланицима су и годишњи извештаји за 2021. Агенције за енергетику, Комисије за заштиту конкуренције, Фискалног савета, Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, те Извештај о спроведеном мониторингу за ту годину који је поднела Канцеларија за јавне набавке.

Посланици разматрају и годишњи извештају за 2021. Државне ревизорске институције, Комисије за контролу државне помоћи и Комисије за хартије од вредности, као и о кандидату за избор директора Агенције за спречавање корупције.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести