Скупштину ће „покривати“ 111 камера

БЕОГРАД: Готово сваки ћошак Скупштине Србије од септембра ће бити покривен видео-надзором, пишу београдски медији.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

Према информацијама Новости, испред и око Скупштине биће постављено 111 камера, које ће снимати унутрашњост зграде, али и све што се дешава у околини.

После увођења видео-надзора у парламенту неће моћи да се понови случај од пре неколико месеци, када је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао да је у улазном холу Скупштине газио хрватску заставу, због чега је делегација те земље, са председником Сабора Горданом Јандроковићем на челу, прекинула званичну посету законодавном дому.

Дипломатски односи су се тада ускомешали, а због непостојања камера, остало је само да се верује Шешељу на реч, па никада нисмо сазнали, подсећа лист, да ли је лидер СРС заиста „скакао“ по шаховници или је само  желео да изнервира комшије.

Скупштина Србије расписала је јавни конкурс за увођење система видео надзора, а тражи најбољег понуђача који ће да угради 76 унутрашњих камера. Такође, споља ће бити постављене још 23 камере, које ће покривати фасаду.

Шест камера ће снимти улаз и прилазе којима се аутомобилима може доћи скоро до врата. Две покретне и две фиксне камере намењене су да „ухвате“ панорамске снимке околине, наводи лист.

Биће постављене и две антивандалске камере с посебном заштитом које се тешко уништавају и снимаће део испред Скупштине.

Према плану, током јула ће бити изабран победник конкурса који се бира по принципу најниже понуђене цене.

Током августа ће трајати радови, а после постављања система биће спроведена и обука запослених у парламенту како да користе видео-надзор, који ће радити без престанка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести