Случај судије Микуле баца љагу на Специјализована већа Косова

БЕОГРАД: Случај чешког судије Специјализованих већа Косова Владимира Микуле и његове вечере са приштинским адвокатом Агимом Коцијем, баца љагу на Специјализована већа и указује да Србија не може да очекује правду за спрске жртве на КИМ, оценила је данас министарка правде Нела Кубуровић.
nela kuburovic  Tanjug (Video)
Фото: Tanjug (Video)

"Такво понашање нарушава основно начело непристрасности и поставља питање каква се порука шаље сведоцима који треба да дају исказ у том поступку. Ко је спреман да пролази опет кроз психичку тортуру када види да се судија, пред којим касније поново треба да сведочи, састаје са адвокатима осумњичених", рекла је Кубуровић гостујући на телевизији Хепи.

Она сматра да је индикативно зашто је чешки судија уопште био на подручју Косова и Метохије.

Према њеним речима, из Хага тврде да ће апсолутно сва документација која буде послата из Београда и прикупљена у овим поступцима бити искључиво у Хагу и да нико из Приштине у њу неће имати увид.

"Међутим, овакви поступаци судије Микуле бацају сумњу да ће судски поступаци уопште да се воде", сматра министарка правде.

Она је подсетила да су уништени најзначајнији докази који су се односили на евиденцију ДНК која је прикупљена у вези са случајем "жуте куће", јер је сматрано да је то непотребан доказ за даље вођење поступка.

То, како је навела, такође показује колика је жеља постојала да се ти злоцини уопште процесуирају, истичући да је од почетка сам исказивала сумњу у рад Специјализованог већа.

Подсетила је да се од 2016. године најављују оптужнице, којих до данас нема због разних изговора.

Осврћући се на недавно усвојену Платформу косовске скупштине којом се најављује оснивање специјалног већа за процесуирање Срба, Кубуровић сматра да се то ради јер "очигледно нису могли да испуне намеру да кроз Специјализована већа процесуирају Србе".

Косовски устав предвиђа оснивање специјалних већа поводом извештаја Дика Мартија, а који се бави само злочинима ОВК.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести