Смајловић: Приштина омогућила Вучићу да је "надигра"

БЕОГРАД: Дугогодишњи новинар и уредник Љиљана Смајловић оценила је данас да је Приштина својим потезима омогућила председнику Србије Александру Вучићу да је "надигра", доласком на КиМ.
ljilja smajlovic
Фото: mc.rs/Ljiljana Smajlovic

Смајловић за Прву каже да је Приштина сама себи направила клопку са отежавањем посете Вучића, те да сада, након што је до посете дошло, цео свет коментарише да је Приштина натерана да посету дозволи.

Она је навела да је веома изненађена реакцијом албанске власти, те да је, како каже, било много логичније да су целу ситуацију са посетом председника Србије "искулирали".

"Тачи има много компликованију ситуацију од Вучића, јер су му највећи непријатељи његови политички противници. Непотребно је Приштина створила ситуацију да долазак Вучића делује као да их је надиграо, и ја бих рекла да их је надиграо, јер цео свет сада коментарише да су морали да дозволе Вучићев долазак", навела је Смајловић.

Она је додала да није изненађена тензијом створеном услед доласка Вучића на КиМ , јер су, каже, и албанска страна и Срби нестрпљиви да чују шта ће он рећи.

"Мене је страх ове приче о подели, као и сав обичан свет", рекла је она.

Како каже, председник Србије тренутно "вуче боље потезе", а такав утисак је можда створен, додаје она, због перцепције албанске стране као "љубимаца Запада који имају кеца у рукаву".

"Сада се први пут не чини да је тако, било је и покушаја да се посета Вучића криминализује и онда су морали да прихвате посету, јер им је неко мало заврнуо руку како пише њихова штампа", казала је она.

Смајловић је оценила да су односи Федерике Могерини, Хашима Тачија и Александра Вучића складни, те додала да је све што се дешава у Приштини покушај противника Тачија "да му се сломи врат".

"Ја мислим да њих троје имају неки споразум, али не знам када ће нам рећи шта је договорено, нарочито сада након изјава представника наше власти да ће се играти још и да нема коначног решења", навела је она.

Она је рекла да се у Приштини о ЗСО говори као о "нечему јако страшном", те да се ствара утисак да би приштинске власти пре изгубиле део територије, него да дозволе Србији да управља и малим делом КиМ.

Смајловић је оценила и да се тензије између две стране смањују и додала да очекује да након посете ствари буду мирније.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести