СНС о кандидату за градоначелника Београда: Весић, Ирена и Аја

Седница проширеног састава београдског одбора напредњака, на којој би требало да буде одонета одлука о томе ко ће у наредне четири године бити на челу града, биће одржана данас. По ранијим најавама, седница Скупштине града на којој ће бити изабран градоначелник одржаће се у четвртак, 7. јуна.
1
Фото: Tanjug

У медијима су се још од завршетка локалних избора, који су одржани 4. марта ове године, као најозбиљнији кандидати за позицију првог човека Београда помињали актуелни градски менаyер Горан Весић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, као и директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг. Како могући кандидат и даље је у игри директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић. Нико од њих до сада није поднео оставку на одборничку функцију па се самим тим рачуна да су сва четири имена још увек у игри. 

Након разрешења дилеме о томе ко ће бити кључна београдска фигура, знаће се и више детаља о евентуалној реконструкцији српске владе. Промене у Немањиној јесу најављене као отворена тема, али се за сада још увек не зна када би оне могле уследити, и у којем обиму. Добро обавештени извори тврде да је премијерка Ана Брнабић, уочи годишњице Владе, појединим министрима наложила да саставе извештај о свом раду. Најчешће спомињани термин реконструкције, Видовдан, поклапа се с годишњицом Владе, која ће бити обележена 29. јуна. За сада се готово сигурно тврди да су међу спорним министрима министар културе Владан Вукосављевић, спорта Вања Удовичић, али и екологије Горан Триван.

Ових дана упадљиво је утихнула разлика у тоновима па министри избегавају да њихове макар и мале несугласице буду предмет медијских насловница. Последње размимоилажење у Немањној десило се пре месец дана, када су се око „твита” спорили премијерка Ана Брнабић и министар Ненад Поповић. Тада су, како су открили медији, министарке Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић стале на страну Поповића, кога је председница Владе опоменула због негативног става према геј популацији. Тим поводом огласио се лидер напредњака и председник Србије Александар Вучић, најављујући шта ће саопштити страначким колегама.

– Биће јасна порука – Ана Брнабић има моју подршку и немам никакав проблем с тим ако вам се то не свиђа. Коме се не свиђа, у странци можете да донесете какву год хоћете одлуку – поручио је Вучић.

Најчешће спомињани термин реконструкције, Видовдан, поклапа се с годишњицом Владе, која ће бити обележена 29. јуна. За сада се готово сигурно тврди да су међу спорним министрима министар културе Владан Вукосављевић, спорта Вања Удовичић, али и екологије Горан Триван

Он је и недавно поновио став да ће „реконструкције бити свакако, али тек пошто будемо видели како се одвијају ствари око Косова”.

Мада се очекивало да још у мају буде већих промена у Влади Србије, за сада је једино ново лице које је из Старог двора прешло у Немањину новоизабрани министар финансија Синиша Мали, који је у тај кабинет стигао из фотеље градоначелника. Још одраније се спекулише о томе да је позиција Горана Весића најдиректније везана за релацију Стари двор – Немањина. Очекује се да би, ако не добије најважнију градску фотељу, могао постати министар и бавити се инфраструктуром, која је сада део ресора који води Зорана Михајловић. Исто тако, неки тврде да би, уколико не буде градоначелница, Ирена Вујовић могла преузети ресор министарства рада од Зорана Ђорђевића. Остаје да се види и да ли ће Зоран Радојичић, који је био носилац листе напредњака на градским изборима, евентуално отићи у Владу Србије и заменити министра здравља Зорана Лончара.

Прво име које је споменуто као мета реконструкције био је министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Иако се најпре говорило да је то место намењено Аји Јунг, ових дана је ипак као сигурнија варијанта споменута председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Она је  знатижељним медијима одговорила да је за такву могућност сазнала из медија, те да је за сада то њено једино сазнање.

Председник Покрајинске владе и функционер СНС-а Игор Мировић поздравио је избор Синише Малог за новог министра финансија, и за њега каже да је економиста по његовом укусу.

– Очекујем пре свега да у потпуности буде спроведен уставни принцип од седам процената прихода републичког буyета који припада АП Војводини – рекао је он.

Казао је да је сигуран да ће, ко год буде изабран за наследника Синише Малог на место градоначелника Београда, наставити успешан развој престонице, али је издвојио Горана Весића, који је, како је навео, показао оперативност и конкретне резултате. Додао је да Ирену Вујовић познаје као веома успешног преседника општине Савски венац, а професора Зорана Радојчића као успешног управника Дечје клинике.

– Желим да на челу Београда буде неко ко може да настави и појача темпо његовог развоја у наредне четири године – казао је Мировић.


Покрајина (за сада) без реконструкције

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да је веома задовољан резултатима свог кабинета и да не планира реконструкцију војвођанске владе.

– О реконструкцији Покрајинске владе у овом тренутку не размишљам, али свакако ћемо до краја године сагледати резултате и покушати да оно што нисмо остватили у прве две године, а што смо обећали на почетку мандата, реализујемо у овом или измењеном саставу – рекао је Мировић.

Он је истакао да с премијерком Аном Брнабић и министрима има изузетно добру сарадњу, те да показују висок степен разумевања за потребе Војводине па је изразио наду се да ће се такав тренд одржати до краја мандата ове покрајинске владе.


На питање да ли ће Маја Гојковић из Скупштине да пређе у Владу, на место министра културе, како се спекулисало у јавности, Мировић каже да сумња да ће се то десити.

– Маја Гојковић је један од најискуснијих политичара у Србији и свакако да је њено размишљање више ка томе да уђе у Владу након избора, а мислим да је мање привлачи да уђе у реконструисану Владу – навео је Мировић. 

Он сматра и да би евентуални избор председника ЛСВ-а Ненада Чанка за првог човека парламента био „веома лош потез који не може да се образложи јавности, пре свега због његових ставова који су, најблаже речено, контроверзни и не уживају подршку грађана Србије, а још мање у АП Војводини”.

С. Станковић

Фото: Тањуг

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести