Шојгу и Ђорђевић: Унапређење односа у области одбране

МОСКВА: Односи у области одбране између Русије и Србије унапређују се упркос комплексном окружењу, оценили су у Москви министри одбрана две земље, Зоран Ђорђевић и Сергеј Шојгу.
zoran djordjevic, tanjug, z. zzestic, arhiva
Фото: Фото: Танјуг/З. Жестић, илустрација

Министри одбрана Русије и Србије на састанку су разговарали о учешћу Србије на 6. Московској конференцији о међународној безбедности, која сутра почиње у главном граду Русије и на којој ће учествовато министар Ђорђевић.

Двојица министара анализирали су и досадашњу, као и перспективе будуће билатералне војне сарадње, уз констатацију да се односи у области одбране унапређују упркос комплексном окружењу, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић и Шојгу сагласили су се да Србија и Русија брижљиво штите своје односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству.

Министар Шојгу је честитао Александру Вучићу избор за председника Србије, нагласивиши да ће његов долазак на место врховног командата Војске Србије бити гарант за очување и напредак квалитета успостављених односа.

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности, те нагласио да напредак у приступним преговорима за пуноправно чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу коју остварујемо са Руском Федерацијом. Србија је веома заинтересована за проширење сарадње са ОДКБ у овој и наредним годинама, те је Ђорђевић потврдио намеру да се активност у тој организацији подигне са нивоа посматрача на ниво активног учесника, већ од септембра 2017. године, када ће у Казахстану припадници Војске Србије активно учествовати у вежби „Нераскидиво братство 2017“.

Ђорђевић је рекао да је Србија спремна да прихвати и организацију Омладинског форума на тему „Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности“, те је захвалио министру Шојгуу на понуди за школовање српских кадрова у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика.

Учешће на предложеним активностима размотриће се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, потврдио је Ђорђевић.

Српски министар одбране захвалио је руском колеги на позиву за његово учешће на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2017“, као и на свеукупној подршци коју Русија пружа Србији.

Помоћ коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије је од изузетне важности за нас, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања наших националних интереса, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да и поред појединих неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у том делу Европе.

На састанку је било речи и о мигрантској кризи, чије последице Србија осећа као транзитна земља, те је министар Ђорђевић нагласио да Србија подржава акције свих страна које имају за циљ смиривање ситуације у Сирији, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести