ШОЛЦ НЕ МИСЛИ ДА СУ ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ СА ВУЧИЋЕМ И КУРТИЈЕМ Спровешће договорено

БРИСЕЛ: Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да преговори у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем нису пропали јер су, како је нагласио, обојица исказали спремност за спровођење постигнутих договора и формирање Заједнице српских општина.
Šolc Olaf/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Олаф Шолц

 "Сада имамо изјаву Куртија и Вучића да ће спровести мере из докумената које смо израдили, Основни споразум, Охридски споразум и сада и концепт конкретног нацрта за успостављање ЗСО. То је јасно речено и то је важан корак", рекао је Шолц новинарима у Бриселу, по завршетку самита ЕУ.

На питање како оцењује ситуацију након, како је рекао новинар, "јучерашњих пропалих разговора" са Вучићем и Куртијем и тога што је Европски савет навео у закључцима да жали због недостатка примене споразума, Шолц је одговорио да не дели ту процену.

 "У овој заиста тужној ситуацији могли смо да постигнемо напредак, тако да не делим вашу процену. Мислим да ако направимо политичку процену, можете се сагласити са мојом проценом", рекао је Шолц.

Он је додао да је важно да су ови кораци сада предузети и да сви који имају политичку одговорност на терену изнађу снаге да се припреме за будућност.

"Ово није нешто где може да се говори ко има највише поена, већ како можемо да изградимо будућност за грађане на Косову и Србији и мирну перспективу за њих. И Косово и Србија желе у ЕУ, а за то морају да постану најбољи суседи", рекао је Шолц и додао да се то може догодити само ако лидери то одреде као приоритет.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести