Сомбор прославио 269 година од стицања статуса града

СОМБОР: Њему претходећи и сам Дан града, 17. фебруар, као знак сећања на давну 1749. годину када је указом аустријске надвојвоткиње, угарске краљице и имепраторке Светог римског царства Марије Терезије Сомбор уздигнут у ред слободних краљевских градова, протекао је у Сомбору у знаку манифестација којима је тема била „Век грађанског Сомбора - у предвечерје Великог рата и присаједињења Србији“.
sombor dan grada
Фото: Dnevnik.rs

На свечаној академији одржаној овим поводом у сомборском Народном позоришту, уз пригодан уметнички програм, градоначелница Душанка Голубовић је истакла све оно што је у претходном периоду урађено за сам град, као и планове који се налазе пред Сомборцима.

По обичају, она је уручила и Повељу града Сомбора, која је ове године на предлог Управног одбора градске организације Црвеног крста, додељена прим. др Милану Зобеници, чувеном сомборском неуропсихијатру који се скоро три деценије, у времену тешких искушења, налазио на челу сомборског огранка ове међународне хуманитарне организације.

Фото: Dnevnik.rs

Истом приликом уручене су и захвалнице бројним поједницима заслужним за пропагирање Сомбора у свету и Србији, а без признања нису остали ни привредни колективи који су демонстрирали друштвено одговорно пословање.

Овогодишња прослава Дана града, којој је кулминација била јучерашња свечана академија у овдашњем Народном позоришту, започела је дан раније, 16. фебруара, када је у свечаној сали варошке Скупштине, Жупанији, одржана промоција капиталног дела групе аутора „Историја Сомбора - град кроз векове“, на којој су, између осталих радили и корифеји српске историографије 20. века Славко Гавриловић, Сима Ћирковић и Василије Крестић, док су у простору велике сале Градске куће, негдањег Магистрата, професори Музичке школе „Петар Коњовић“ одржали свој свечани концерт, дар Граду.

На сам Дан града на највећем градском Тргу Светог Тројства била је организована изложба наоружања и опреме Војске Србије, док су се деца из сомборских спортских клубова на главној градској улици Краља Петра Првог Ослободиоца такмичила у савладавању полигона спретности.

Галерија „Милан Коњовић“ је прослави допринела изложбом посвећеном Маестровом стваралаштву у периоду 1913 - 1918, а у програм прославе се укључио и Градски музеј, који је организовао изложбе посвећене Сомбору на старим разгледницама „Великом рату на фотографијама“.

Глумци НПС, који су учествовали и у свечаној академији, свој обол прослави дали су премијером представе „Кад би Сомбор био Холивуд“, по драмском тексту Златана Дорића и у режији Кокана Младеновића, комаду посвећеном великом сомборском синеасти Ернесту Бошњаку.

Милић Миљеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести