СПЦ тражи поштовање Устава у Црној Гори

НИКШИЋ: Ректор цетињске Богословије Гојко Перовић у Никшићу каже да је Српска православна црква, иако једина канонска у Црној Гори, на антиуставном удару државе због чега се, додаје, литијама тражи да се поштује највиши правни акт.
1
Фото: Youtube Printscreen

Перовић је указао да право на организовање литија као молитвеног хода гарантују и међународни и домаћи прописи о људским и верским правима и оценио је као неуставну одлуку о дозвољеном окупљању 200 људи.

Рекао је да је таква мера прекршена на свим местима, у институцијама и да зато и верници имају право као и други да се окупљају.

"Ништа не ломимо, не изазивамо мржњу, насиље, а наше литије су час демократије и похвалиле су их амбасаде, међународне организације, па и они који нам доказано добро не мисле", рекао је Перовић на предавању које је организовало Друштво Црногорско-руског пријатељства Свети Георгије, пренео је портал РТЦГ.

Негирао је да су литије политичко окупљање, оптужио одговорне у држави да одређене мере селективно примењују само према православној Цркви и поручио да не прихватају лош закон и селективну правду.

Оценио је да председник секуларне државе Црне Горе Мило Ðукановић крши Устав тиме што је најавио да хоће да оснује Цркву, иако се јасно каже да су држава и Црква одвојене и слободно врше своју дужност.

Не може политичар уређивати Цркву, као што не може ни поп или владика да уређује владине или неке политичке послове, казао је Перовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести