Ср. Митровица: Дачић уручио кључеве 40 станова за избегла лица

У присуству високих званичника Владе Србије, представника Делегације Европске уније у Србији, ОЕБС-а, УНХЦР-а, као и града Сремска Митровица, јуче су уручени кључеви станова за 40 породица избеглих и расељених лица с територије Босне и Херцеговине и Хрватске.
з
Фото: Tanjug

Кључеве је предао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да за њега овај дан има посебну симболику.

– Станови су намењени социјално најугроженијем делу становништва, избеглим сународницима, и зато сам поносан што данас можемо да помогнемо људима с најтежим животним изазовима – казао је Дачић. – Станови су прва завршена стамбена јединица из Потпројекта 2 Регионалног стамбеног програма, која је делом финансирана из Фонда Регионалног стамбеног програма, с 680.000 евра, а у великом делу и из буџета Града Сремска Митровица у износу од 14,5 милиона динара.

Он је нагласио да је решавање избегличког питања дугачак и сложен процес, али не и немогућ, о чему да је довољан показатељ подела 40 станова у Сремској Митровици. Он је додао да Влада Србије улаже значајне своте и напоре да би помогла свим расељеним лицима јер у Србији, осим избеглица из бивше СФРЈ, живи више од 200.000 интерно расељених лица с Косова и Метохије.

– Обезбеђивање стамбеног решења није довољно, већ треба да се створе социјални и економски услови, као и интеграција избеглица у друштво, и зато је важно да све државе које учествују у програму у потпуности спроводе Сарајевски процес јер Регионални стамбени пројекат превазилази државне границе и показује да се заједнички, сарадњом, могу трајно решити проблеми избеглих – напоменуо је Дачић. – Важна је подршка Високог комесеријата Уједињених нација за избеглице и ОЕБС-а, Развојне банке Савета Европе у управљању поверилачким фондом.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер казао је за „Дневник” да је њихов град био партнер у пројекту Регионалног стамбеног програма и учествовао са 14,5 милиона динара.

– Нашим новцем купљено је земљиште, уређена инфраструктура око зграде и постављени прикључци и врло смо срећни што смо успели да пружимо дом за 40 продица које су 27 година чекале на то – истакао је Санадер. – У протеклих осам година стамбено смо обезбедили 120 породица, што у становима у зградама, што купљеним сеоским кућама, или помоћи у грађевинском материјалу.

Камен темељац за изградњу тих зграда ударен је 17. марта 2017, да би за годину и три месеца породице већ добиле могућност за усељење.

– За најкасније три месеца почињемо изградњу нове зграде, у којој ће избегле и расељене породице имати могућност откупа. Планирамо изградњу 30 станова, који ће бити готови крајем идуће године – истакао је Санадер.

Фото: Tanjug

У оквиру Регионалног стамбеног програма кров над главом добиће укупно 6.000 породица у Србији, од којих је до сада збринуто 2.000.

Значају програма и његовом напретку допринели су представници Евроспке уније, САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Дачић: Двеста станова у девет градова

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је подсетио да Потпројект 2 подразумева изградњу 200 станова у девет градова, и да је укупно вредан мало више од 13 милиона евра.

– Станови из тог пројекта су готово сви подељени или при крају градње, откупљено је 250 сеоских кућа у 20 локалних самоуправа, изграђено 120 монтажних кућа у 28 локалних самоуправа и девет београдских општина, али и испоручен највећи део од 330 пакета грађевинског материјала – казао је Дачић.

У оквиру Регионалног стамбеног програма кров над главом добиће укупно 6.000 породица у Србији, од којих је до сада збринуто 2.000

М. Стакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести