СРАМОТА Мондолони сада моли Вучића и српски народ за извињење

БЕОГРАД: Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони је упутио данас извињење председнику Србије Александру Вучићу и српском народу због протокола и распореда седења на свечаности обележавања Дана победе у Паризу.
Dan primirja, drzavnici sa Tacijem/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

"Са Србијом смо веома блиски. Србија је у Првом светском рату избубила скоро трећину становништва, 62 одсто мушке популације и Француска то не заборавља", рекао је Мондолони гостујући на Првој.

Каже да не зна шта се тачно десило у Паризу пошто је он јуче присуствовао у Београду церемонији на Француском војном гробљу.

"Мало сам тужан, јер је требало јутрос да славимо нашу заједничку победу, уочи најављене посете француског председника Србији. Ово је на неки начин све то мало покварило за нас", истакао је Мондолони.


Вучић захвалио на поруци Париза и поштовању српских жртава

БЕОГРАД: Председник Србје Александар Вучић захвалио је Француској на поруци поштовања према српским жртвама у Великом рату, коју је српској јавности данас пренео амбасадор у Србији Фредерик Мондолони.

"Хвала амбасадору Мондолонију на дивним речима и поштовању које је показао према српским жртвама", записао је Вучић на твитеру.

"Србија ће на величанствен начин дочекати председника Макрона", поручио је председник Вучић.


Додао је да је реч о неспретности која је, како је оценио, за жаљење.

На питање како коментарише новинске наслове, попут једног да се Француска обрукала због тога, Мондолони је поновио да је то била грешка и неспретност за жаљење.

"И ја читам новине, то је била грешка за жаљење и молимо председника Вучића и српски народ за извињење", поручио је Мондолони.


Којчић: Први пут изједначени агресори и жртве

БЕОГРАД: На церемонији обележавања Дана победе у Паризу и расподелом седења по први пут су изједначени агресори у Првом светском рату и њихове жртве, каже политички филозоф Драгољуб Којчић.

Он је нагласио да може да се направи догађај који ће да има уједначен став према жртвама на страни агресора и жртвама које су пале бранећи се од агресора, али да то не може да се назове Дан победе, већ може да се зове Дан помирења.

"Представница Немачке је била у бољем положају него наш председник, а Србија је земља која је била победник и поднела највеће жртве", рекао је Којчић гостујући на ТВ Прва.

Он каже да је требало истаћи ко је победник у Првом светском рату, јер је то путоказ за даље, а да релативизација не води ничему. 

Члан Крунског савета Драгомир Ацовић сматра да је распоред седења на церемоинији обележавања Дана победе била увреда за Србију и да она није нанета случајно. 

"Све што се дешава у оквиру државног протокола, а посебно у земљама као што су Француска, Велика Британија, нема омашки и ништа није случајно. У државном протоколу не постоје случајности, он се регулише на основу политичких налога и преседана", нагласио је он.


Распоред седења званица, шефова држава и влада, на свечаности у Паризу изазвао је не мало чуђење и негодовање многих званица, посебно због места које је добио Хашим Тачи - одмах иза руског председника Владимира Путина. 

На питање шта је грешка, да ли листа званица, протокол по абецедном реду и шта значи распоред седења по абецедном реду, амбасадор Француске каже да је грешка ''видљивост слика (на телевизији) које смо имали и које су шокирале званицнике и српски народ.

"То су слике, али реалност је да није било значајнијег протоколарног дочека за Косово него за Србију, а како су се ствари одвијале, Тачи је можда био у фокусу камера. Треба бити на том месту и видети како се то заиста десило...", наводи Мондолони.

На констатацију новинара да није демантовао поједине медије да је Тачију продато место на церемонији поред председника Русије Владимира Путина, Мондолони је рекао да жели да говори о озбиљним стварима и да нико у Србији не верује у такве ствари.

На питање ко је имао боље место, Тачи или Вучић, Мондолони каже да не мери ствари тако.

"Мислим да је Србија имала значај у Првом светском рату и Француска томе придаје велики значај. У Првом светском рату наше братство је по оружју. У Паризу је падала киша, у Београду је била дивна церемонија и захвалио бих министру Дачићу на присуству".

На констатацију водитеља да се Мондолони у име председника Емануела Макрона и Француске извинио председнику Србије, амбасадор је рекао да са Србијом желе да обележе јако пријатељство.

"Макрон ће доћи у посету почетком децембра, а то је јак гест јер Француска није имала посету председника већ 17 година Србији. Желимо да радимо са Србијом више на економском плану. На културном плану желимо да француски језик буде присутнији. Имамо пуно ствари које желимо да радимо", казао је Мондолони.

Захвалио је да председнику Србије Вучићу што је дошао у Париз на обележавање Дана победе у Првом светском рату.

Марковић: Распоред седења у Паризу "глупост протокола"

БЕОГРАД: Историчар Предраг Марковић верује да је распоред седења званица на обележавању Дана победе у Великом рату више израз "глупости протокола, него зла намера да се увреди Србија". 

Сигуран је, како каже, да то није био свестан покушај да се увреди Србија, али га ипак "злокобно подсећа" на једну другу француску грешку, а то је, каже, Бадинтерова комисија која је олако разбила Југославију.

"То је данас нека друга Француска у односу на ону од пре 100 година која нас је волела", закључује Марковић.

Додаје да је "неки бирократа правио распоред". 

"Не би нико приметио да је Хашим Тачи био ред или два даље. Има нечег крајње неозбиљног у таквом понашању", рекао је Марковић за ТВ Пинк.

Он се осврнуо на обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату који је обележен у Москви 9. маја, где су Пук бесмртника предводили председник Русије Владимир Путин, израелски премијер Бењамин Нетањаху и председник Србије Александар Вучић.

"Русија је озбиљна држава, која води рачуна о дубокој симболици. Бесмртни пук су предводили представници три народа која су највише страдала у Другом светском рату. Французи су отаљали тај посао", нагласио је Марковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести