Срби на једној листи на изборима у Мостару

МОСТАР: На предстојећим локалним изборима у Мостару, првим после 12 година, Срби ће имати јединствену листу И на тај начин ће покушати да остваре важан корак ка конститутивности, каже председник Координације српских удружења у том граду Душан Голо.
mostar, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva
На тај начин ће, каже Голо, Срби обезбедити да их у институцијама Града Мостара не представљају више српски кадрови са листи бошњачких и хрватских странака.
 
“Неодржавањем избора смо изгубили конститутивност. Кроз Клуб српских одборника смо имали право института за заштиту виталног националног интереса и да тако спречимо одлуку која иде на нашу штету, али реално нисмо јер није било избора”, објашњава Голо за бањалучки Глас Српске.
 
Истиче да је море одлука ишло у том правцу, те да је помало сумњиво да су, након толико година, друга два народа ођедном исказала добру вољу да и Срби дођу у позицију да одлучују о својој судбини, па чак и да буду “језичак на ваги”.
 
Навео је да у политичком договору СДА и ХДЗ-а БиХ није дато много простора за Србе у Мостару чији је положај катастрофалан, али је додао да Срби морају искористити ове позитивне ветрове и дата обећања да би, након избора, имали два одборника и тиме довољну снагу да утичу на рад градске власти.
 
Према његовим речима, Срби у Мостару углавном су задовољни када је реч о изменама Изборног закона и најављеним изменама градског Статута и Устава у неколико кантона у Федерације БиХ да би сви народи били конститутивни.
 
Истиче да им је Статут најважнији И да је српска страна најзаинтересованија за изборе јер је једини истински губитник и потпуно су маргини.
 
Он је навео да је Србима у Мостару обећана и логистичка подршка из Републике Српске, те да ће покушати да добију два одборника са јединствене српске листе, од четири загарантована, и тако ће покушати да утичу на кретања у Мостару и да обезбеде равноправност у одлучивању са представницима друга два народа.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести