Срби у Хрватској очекују нашу помоћ

– Србија и Хрватска ће увек имати различите ставове према „Олуји” или према догађајима из Другог светског рата, али морамо да гледамо у будућност – поручио је из Загреба премијер Александар Вучић у

изјави за РТС. – То је пут којим треба да идемо.

Премијер каже да је задовољан посетом Загребу, посебно што је имао прилике да разговара с тамошњим Србима, који, како каже, очекују помоћ и подршку, паметну и одговорну политику, што им Србија пружа.

– Задовољан сам што сам имао прилике с њима да разговарам, видео сам и младе и старе, политичке представнике и црквене великодостојнике, који се заиста боре да помогну нашем народу од Далмације до Славоније – рекао је Вучић. – У Цркви су нас дочекали са сузама радосницама, и то је било дирљиво. Ја сам задовољан што су они задовољни политиком коју Србија води, што се поносе српским родом, и што очекују од нас да им помогнемо.

Вучић је током боравка у Загребу поводом инаугурације изабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, имао и низ билатералних сусрета.

Разговоре с хрватским званичницима је оценио добрим, напоменувши да се током тих сусрета „углавном понављала матрица да морамо да решимо питање несталих особа и блага Србије”.

– Био сам изненађен што на тим списковима које имамо – и једна и друга влада – има више Срба који се воде као нестали него Хрвата – рекао је премијер, и додао да су га због те опаске хрватски новинари веома чудно гледали.

Хрватска страна, додао је, све време инсистира на несталим особама, а ми инсистирамо на повратку избеглих и на добијању докумената. Што се тиче блага које Хрватска потражује, то је, каже Вучић, углавном благо Српске православне цркве.

– Морамо да видимо да ли постоје услови да се то врати. Не бежимо од тога да решавамо болна питања која морамо да решимо. Не бежимо од тих обавеза – истакао је Вучић.

По речима премијера Србије, са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић је разговарао о нерешеним питањима, пре свега о будућности и о томе како две државе могу сарађивати, помоћи једна другој, обогатити економску и политичку сарадњу. Премијер је уочи инаугурације присуствовао светој архијерејској литургији у Саборном храму Преображења Господњег коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије, а затим се састао с митрополитом Порфиријем и Милорадом Пуповцем.

На питање како коментарише нападе на председника Српског националног већа Милорада Пуповца последњих дана, Вучић каже да је на сваком састанку с хрватским званичнима било речи и о томе.

– Не бих желео да кварим оно што је резултат овог дана. Немам страх и поштујем све своје саговорнике, своју земљу волим и ни на једном састанку та тема није заобиђена. Оно што се дешавало Пуповцу је застрашујуће и верујем да су сви хрватски званичници то осудили – рекао је српски премијер.

 

Сусрет с Месићем

Премијер је у Загребу имао случајан сусрет с некадашњим хрватским председником Стјепаном Месићем, који му је, како каже, пришао и рекао да иде у Москву.

На питање о чему су причали, Вучић је рекао да су се подсетили нечега што је рекла бивша британска премијерка Маргарет Тачер – да „обично потези којима се већина народа супротставља најбоље испадну за народ”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести