Србија добија нови парламент, посланици полажу заклетву

БЕОГРАД: У Скупштини Србије сутра ће бити потврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента, а посланици ће након верификације мандата положити заклетву.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Заклетва коју ће положити посланици гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

У наставку седнице формираће се и посланичке групе.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тела.

Седница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са корона вирусом биће предузете све неопходне мере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа.

На улазу у зграду свима ће бити измерена температура.

Избори за народне посланике одржани су 21. јуна.

Највише посланика, 188, имаће листа “Алекандар Вучић - За нашу децу”, 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Првој седници Народне скупштине, до избора председника Народне скупштине, председаваће најстарији народни посланик (председавајући), а њему ће у раду помагати најмлађи посланици из СНС-а, СПС-а, СПАС-а и СВМ-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести