СРБИЈА ДОБИЛА НАЈВИШЕ ГЛАСОВА у својој изборној групи и поново ИЗАБРАНА за чланицу Извршног савета УНЕСКО-а

ПАРИЗ: Србија је данас поново изабрана за чланицу Извршног савета Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).
d
Фото: mfa.gov.rs

У изборној групи два, Србија је добила највише гласова - 137, наведено је на сајту те организације.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је 9. новембра да ће Србија поднети кандидатуру за извршни савет Унеско-а.

Он је, приликом говора на 42. заседању Генералне конференције те организације у Паризу истакао да очекује подршку других чланица Унеско-а, додавши да ће Србија оправдати то поверење.

Истакао је да су Србију похвалиле све чланице за уравнотежен и успешан начин руковођења Извршним саветом у изазовним и турбулентним временима, када је, како је рекао, тешко постићи било какав договор у некој мултилатералној организацији, јер су многе међународне организације паралисане у раду и не могу да изаберу нове руководеће људе, донесу буџет и одлуке.

Управо захваљујући нашој међународној позицији и нашој спољној политици, а и захваљујући личном утицају шефице мисије амбасадоке Тамаре Растовац која је на челу Извршног савета Унеско. Позвао сам генералну директорку Унеско да дође у посету Србији пре краја њеног мандата са жељом да наставимо нашу успешну сарадњу, рекао је Дачић.

На маргинама 42. Генералне конференције Унеско у Паризу, Дачић се састао са генералном директорком Унеско Одри Азуле, са којом је разговарао о очувању културне баштине Србије и продубљивању сарадње са овом организацијом.

Азуле је истакла да сарадња Србије с Унеском иде узлазном путањом, чему је, како је навела, свакако допринела и њена посета Београду 2019. године.

Оценила је да је улога Србије, чије се председавање Извршним саветом организације завршава током ове 42. Генералне конференције, била веома важна и позитивна, с обзиром на то да се председавање "одвијало у нелаким околностима, уз отежано постизање консензуса око свих питања, посебно од избијања рата у Украјини". Похвалила је рад сталне представнице Републике Србије при Унеску Тамаре Растовац Сиамашвили као председавајуће Извршном савету и захвалила на успешној сарадњи, наведено је у саопштењу МСП.

Поред Србије у изборној групи два се налазе и Албанија, Словачка и Чешка.

Подсећамо да је нови Сад, као први град у овом делу Европе, недавно приступио јединственој Унеско Мрежи креативних градова света у категорији нових и дигиталних уметности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести