Србија има нову владу, положена заклетва, Брнабић други пут премијерка

БЕОГРАД: Србија је вечерас добила нову владу коју су већином гласова вечерас изабрали посланици након гласања јавном прозивком.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

За нову владу, на чијем је челу по други пут Ана Брнабић, гласало је 227 посланика, против је било пет посланика, а уздржаних није било.

Нова влада има 21 министарство и два без портфеља, а више од 50 одсто чланова новог кабинета су жене.

Након гласања премијерка и чланови њеног кабинета свечано ће положити заклетву чиме почиње да им тече мандат.

Брнабић је излажући експозе на почетку данашње седниц нагласила да ће нова влада бити влада политичког и економског континуитета и да ће имати шест циљева о којима ће посебно водити рачуна.

"Ова влада имаће шест циљева о којима ће посебно водити рачуна - борба против ковида, Косово и Метохија, борба против организованог криминала и рат против мафије, независно одлучивање Србије, владавина права и убрзање реформи и даље економско јачање Србије", нагласила је Брнабић.

Брнабић и министри положили заклетву

Премијерка Ана Брнабић и министри положили су вечерас заклетву у Скупштини Србије и текст заклетве предали председнику парламента Ивици Дачићу.

Брнабић и чланови владе су прочитали текст заклетве који гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Полагањем заклетве званично почиње да тече мандат Влади Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести