Српски амбасадор у Израелу: То није пријатељски гест

ТЕЛ АВИВ: Србија је дубоко разочарана због учешћа израелских пилота и борбених авиона у обележавању операције “Олуја” у Хрватској, изјавио је амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић за “Тајмс оф Израел”.
izrael
Фото: pixabay.com

Србија је дубоко разочарана тиме због тога што је за нас операција Олуја из 1995. била врста погрома, казао је он.

То је био највећи егзодус једне нације од Другог светског рата, рекао је Станојевић и оценио да учешће Израела у прослави хрватске победе “није пријатељски гест према Србији”.

Он је додао да су ти дани можда за хрватску страну дани тријумфа, али за српску страну то су дани жалости. 

Ми жалимо због егзодуса. Више од 2.500 људи је изгубило живот. За многе од њих се не зна где почивају. Више од 250.000 људи је побегло из Хрватске, махом цивила. Ово није време ни место где би нека друга земља требало да учествује, казао је амбасадор Станојевић.

Како наводи “Тајмс оф Израел”, израелске оружане снаге су у саопштењу “браниле” своје учешће у догађају, наводећи да су борбени авиони у Хрватској распоређени у оквиру споразума о војној сарадњи и да је њихово учешће део “стратешке сарадње између две земље”. 

Израелско министарство спољних послова у Јерусалиму одбило је да коментарише. 

Лист наводи и да су израелска и хрватска војска склопили уговор о куповини авиона вредан пола милијарде долара.

Израелска амбасада: Авиони у Книну због купопродајног уговора

Учешће израелских авиона у обележавању операције „Олуја” у Книну, нема никакве политичке елементе и у искључивој је вези са уговором којим је Хрватска од Израела купила авионе Ф16, саопштила је данас израелска амбасада у Београду.

Хрватска је купила авионе Ф16 од Израела, а њихово учешће је у искључивој вези са овим купопродајним уговором. Оно нема никакве политичке елементе нити било какве везе са историјским односима између Србије и Хрватске, истиче се у саопштењу издатом, како се наводи, “поводом актуелних дешавања током обележавања војне операције Олуја у Книну и учешћа израелске делегације”.

Како се додаје, Израел изузетно цени пријатељство са Србијом и није дошло до промене израелске политике према Србији, за шта је доказ званична посета председника Ривлина пре две недеље. 

Током посете, председник је био дубоко дирнут, указавши на снажне везе и пријатељство са Србијом. Председник је такође изразио јасан став када је реч о сећању на прошлост, напомиње се у саопштењу. 

У том смислу, чврсто пријатељство које постоји између Израела и Србије никада и ни на који начин неће бити угрожено, истакла је израелска амбасада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести