Србија и Бугарска ће обезбедити пловност Дунава

СОФИЈА: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас у Софији након састанка са потпредседником Владе Бугарске и министром саобраћаја те земље Христом Алексијевом да је Влада Србије понудила багере који већ следеће недеље могу да обаве интервентне радове на делу тока Дунава кроз Бугарску.
e
Фото: Pixabay.com

"Дунав је наш заједнички ауто-пут и од стратешке је важности за обе државе. Захваљујем се потпредседнику бугарске владе зато што је показао спремност да њихова железничка инфраструктура да предност нашем карго саобраћају који ће нас снабдевати угљем", рекао је Момировић након састанка.

Додао је да је формирана заједничка радна група која ће спроводити послове багерских радова на Дунаву и железничког транспорта угља за ЕПС.

Министар је оценио да је Србија тренутно пред највећим енергетским изазовом у снабдевању угљем и истакао да јој је зато веома важна подршка Бугарске.

"Енергетска криза која све јаче куца на наша врата нас тера да показемо наше стратешко пријатељство и да покажемо да смо ту једни за друге као праве комшије, јер све земље у Европи се боре на своје начине са овом кризом, а ми имамо једни друге да дамо узајамну подршку", истакао је Момировић.

Он је рекао да је са бугарским колегом разговарао и о неким стратешким питањима као, што је интермодални терминал у Димитровграду који ће омогућити интензивнији железнички саобраћај између Србије и Бугарске, и растерећење граничног прелаза за интензивнији путнички саобраћај.

Момировић је Алексијева обавестио и о томе да ће ускоро почети изградња пруге од Ниша до Димитровграда.

Он је у име Србије захвалио Бугарској на помоћи која је пружена деци и осталим путницима аутобуса који су недавно у Бугарској доживели тешку саобраћајну несрећу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести