Србија једина земља ван ЕУ коју ће Абе посетити

БЕОГРАД: Србија је једина земаља која није чланица Европске уније, а коју ће у склопу своје петодневне европске турнеје посетити јапански премијер Шинзо Абе, изјавила је данас председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.
Japanski premijer Šinzo Abe Foto: Youtube/printscreen
Фото: Јапански премијер Шинзо Абе Фото: Youtube/printscreen

Гостујући на телевизији Пинк, она је истакла да је сутрашња посета јапанског премијера Србији од изузетног значаја, с обзиром на чињеницу да је Јапан чланица Г7, трећа светска економска сила, а и да се у међународним односима посматра као држава која има велики утицај.

Подсетила је да је Јапан од 2001. до данас донирао Србији више од 500 милиона евра, и да је за разлику од других донатора водио рачуна о својим донацијама, а као пример навела је јапанске градске аутобуске који су, како каже, јасно означени и за које постоји правило да свако јутро морају бити чисти.

Наводи да је Јапан технолошки развијена земља, те да су неке од јапанских компанија већ присутне на нашем тржишту, а међу њима је "Панасоник" и подсетила да је јапанска компанија за производњу каблова за аутомобиле "Јазаки" просле године отворила своју фабрику у Шапцу.Како је истакла, њихова предвиђања су да ће та копманија достићи извоз од 120 милиона евра и обезбеди посао за 1700 радника.

Такође, истиче Јоксимовић, јапанско-француски конзорцијум добио је на тендеру депонију Винча и најавио улагања вредна 300 милиона евра, а Србија је потписала са Јапаном и Споразум о реализацији јенског кредита који се односи на Термоелектрану "Никола Тесла"."То су озбиљни помаци који би требало да се реализују током 2018. године", наглашава Јоксимовић.

Амбасадор Србије у Јапану Ненад Глишић, упитан да ли ће током Абеове посете бити потписани неки апоразуми, каже да ће Министарство за европске интеграције потписати споразум са јапанском Агенцијом "Џајка", која је у Србији присутна већ две деценија и која ће наставити техничку подршку, а споразум ће се односити, истиче, о слању јапанских волонетра.

Он сматра да је јапански премијер у склопу своје турнеје одабрао баш Србију, јер се наша земља показала као стабилна, али и да су се напори наше политике око привлачења страних инвестиција исплатили.

"Помогле су доста и јапанске компаније, које су доста уложиле у Србију, и које су дале позитивне сигнале да са улагањем наставе и друге компаније из Јапана", оцењује Глишић.

Истиче да је реч о историјској посети, која ће, каже, бити одскочна даска за наше даље односе.

Драган Миленковић, оснивац Српско-јапанског друштва, каже да српском народу јапанска кулутра и није толико страна, наводећи да је преведено, али и написано много књига о Јапану, да је суши пронашао свој пут до Европе, али и да су њихове борилачке вештине код нас већ годинама популарне.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести