Абе: С балтичким земљама договорили јачање односа

РИГА:  Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је данас у Риги да је његова земља постигла договор са Естонијом, Литванијом и Летонијом о јачању економских и политичких односа.
Šinzo Abe i letonski premijer Maris Kučinskis  Foto: AP
Фото: Шинзо Абе и летонски премијер Марис Кучинскис  Фото: АП

Абе и летонски премијер Марис Кучинскис рекао је да су информациона технологија, саобраћај и медицина области у којима Јапан види највећи потенцијал у балтичким државама, преноси АП. Абе је похвалио терентну луку у Риги као "успешан центар транспорта и логистике", који ће омогућити снадбевачима из Азије да испоруче робу у том региону. 

Летонија је друга станица у оквиру шестодневне европске турнеје Абеа, која је започела раније данас у Естонији. Абе ће посетити и Литванију, а затим Бугарску, Србију и Румунију. Он је први јапански премијер који посећује те државе.

Јапански премијер је раније данас у Естонији, на првој станици своје европске турнеје, рекао да жели јачање економских односа са том земљом, која се показала успешном у интегрисању дигиталних технологија у све аспекте живота грађана.Кјодо напомиње да Токио жели да ојача економске односе са Европом, пошто су крајем прошле године ЕУ и Јапан финализовали преговоре о споразуму о слободној трговини, којим би се створила једна од највећих економских зона у свету, а који треба да ступи на снагу већ почетком 2019. године.

Агенција указује да су од шест земаља које Абе посећује, пет чланице ЕУ, док Србија води пруступне преговоре. Са Абеом су у Европу допутовали представници 31 јапанске компаније из области трговине, производње ауто-делова, логистике и других послова. 

Абе ће, такође, затражити сарадњу европских држава у јачању притиска на Северну Кореју, кроз захтеве за хитну примену резолуција Савета безбедности УН, кажу у том јапанском министарству.У недељу, јапански премијер треба да отпутује у Софију, где ће разговарати о примени споразума о слободној трговини са ЕУ, пошто Бугарска у првој половини ове године председава ЕУ. 

Абе стиже у Србију у понедељак 15. јануара, у поподневним сатима, где ће му домаћин бити председник Србије Александар Вучић.

Он ће затим посетити Румунију, да би се у среду вратио у Јапан.

EUR/RSD 118.0719
Најновије вести