Србија на путу ка ЕУ, али мора брже

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Меклаистер у свом последњем извештају оцењује да је Србија на добром путу интеграција у ЕУ, али да мора да ради брже, поготово у области владавине права.
mekalister
Фото: Tanjug

У документу се, поред похвале континуираног ангажмана Србије на путу ка ЕУ, и посебно економије, наша земља позива да активно промовише своје стратешке одлуке у српској јавности. 

У нацрту извештаја, у који је Тањуг имао увид, Мекалистер позива Србију да брже ради на реформама у области владавине права, што се на првом месту односи на независност и ефикасност правосуђа

Известилац ЕП за Србију подвлачи важност јачања борбе против корупције и организованог криминала у земљи. 

У извештају се понавља да није било напретка када је реч о побољшању ситуације у области слободе изражавања и слободе медија, те да напади и изастрашивања новинара остају "питање које брине”. 

Србија је похваљена када је реч о њеној ”конструктивној билатералној сарадњи са суседима укључујући и земље чланице". 

Извештај поздравља "континуирано залагање Србије у процесу нормализације односа са Косовом". 

Наглашава се да ”више мора да се ради на примени договореног у дијалогу” и наглашава важност формирања Заједнице српских општина. 

Наглашава се да се мора убрзати рад на новој фази дијалога, који води свеобухватној нормализацији односа”, дефинисаној правно обавезујућим споразумом”

И овога пута у извештају Србија се позива да постепено усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ. 

Дејвид Меклаистер у нацрту свог извештаја посебно подвлачи напредак остварен у области развоја функционалне тржишне економије у Србији, јачање привредног раста и очување макроекономске и монетарне стабилности земље.

Нацрт ивештаја би требало да буде представљен Спољополитичком одбору Европског парламета ( АФЕТ) 20. и 21. јуна.

Одбор би 8. и 9. октобра на основу нацрта извештаја и договорених амандамана требало да изгласа овогодишњи извештај о Србији, који ће се у форми Резолуције о Србији усвојити у Европском паралменту у новембру. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести