Србија неће бити сама у борби против нелегитимног захтева Приштине

ТОРИНО: Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да би евентуално разматрање захтева Приштине за пријем у Савет Европе било у директној супротности са најмање два члана Статута Савета Европе, у потпуности супротно Резолуцији 1244 СБ УН и да би то био акт директно уперен против територијалног интегритета Србије, али и јединства Савета Европе као паневропске организације.
1
Фото: Tanjug/ANSA/TINO ROMANO

"Буде ли дошло до развоја ситације у том смеру, ми ћемо се свим политичким средствима борити против тога и уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", поручио је Селаковић после учешћа на састанку Комитета министара Савета Европе у Торину.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је нетачна свака аргументација да је тзв Косово ”црна рупа” у Европи, где апсолутно није присутан Савет Европе са свим вредностима које заступа и надгледа.

Он указује да се Савет Европе у статусно неутралном присуству налази и на територији јужне српске покрајине, где учествује у спровођењу различитих пројеката из области људских права.

Министар Селаковић каже да се на маргинама заседања Комитета министра састао са генералном секретарком Савета Европе, Маријом Пејчниновић Бурић, како и са министрим спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербеџана, Грузије, Молдавије и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке, које је ближе упознао са позицијама Србије по питању zatheva Приштине за чланство у Савету Европе.

"Реч је о убедљиво великој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије”, нагласио је Селаковић.

Он је подсетио да се Србија показала као једна од ретких европских држава која има јасне, доследне и принципијелне ставове по питању основних начела спољне политике, где се руководи основним начелима УН, поштује територијални интегритет, суверенитет и политичку независност drugh држава и поштује међународно признате границе.

Селаковић је приметио да је међу представницма држава чланица Савета Европе било и оних који су непринципијелно говорили о поштовању територијалног интегритета неких европских држава, а да друге, чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни помињали.

"У мојим директним контактима са њима, они нису имали никакву аргументацију доли директног игнорисања чврстих и јасних аргумената Србије", закључио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести