Србија отвара Генерални конзулат у Вијетнаму

ХО ШИ МИН : Србија ће у граду Хо Ши Мин у Вијетнаму отворити Генерални конзулат, који ће за нашу земљу бити од великог значаја, не само економског, већ и политичког, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dacic
Фото: Tanjug

"У договору са вијетнамским Министарством спољних послова, Србија ће отворити у Хо Ши Мин граду, односно бившем Сајгону, вишемилионском граду, Генерални конзулат, са почасним конзулом Драганом Младеновићем на челу", рекао је Дачић за Тањуг.

Уколико се та процедура што пре заврши, каже Дачић, може да најави да ће Србија до краја године, поред укидања виза, имати и отворен Генерални конзулат наше земље у Вијетнаму.

"Наиме, реч је о томе да постоји десетак успешних бизнисмена и уопште људи који се баве јавним послом, укључујући и спорт, који раде у Вијетнаму више година и деценија. Имао сам прилике са њима вечерас да разговарам, пре свега са аспекта како да направимо што боље везе", рекао је Дачић.

Каже да је имао и прилике да сретне и нашег прослављеног тренера Љупка Петровића који са успехом води првопласирани тим у вијетнамској фудбалској лиги, те да је, "све у свему", изненађен да у Вијетнаму има толико наших успешних људи, што, како истиче, треба искористити у наредном периоду.

"Треба и да остваримо оно што смо се договорили у Ханоју са Министарством спољних послова Вијетнама и премијером те земље, а то је да се у наредном периоду оргаанизује тематски састанак са нашим и вијетнамским бизнисменима и да то буде спона између наше две земље, имајући у виду да наша спољнотрговинска размена није на тако високом нивоу као што би могла да буде", каже министар спољних послова.

Очекује се, сматра Дачић, да то буде корак даље у зближавању наше две земље, јер, Србија је, сматра, "неоправдано у последњих 20-ак година запостављала везе са Вијетнамом", а то је, подсећа, земља која је 13. на свету по многољудности.

"То значи да има близу 100 милиона становника, а град Хо Ши Мин у коме се налазимо, бивши Сајгон, по неким статистикама има више од седам милиона људи, а локалци у Сајгону кажу да је цифра већ далеко премашила 10 милиона. За Србију је наравно то од великог значаја, не само економски, већ и политички, јер очекујемо подршку Вијетнама и у наредном периоду, нарочито када је реч о КиМ", рекао је Дачић.

Први потпредседник владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у посети Социјалистичкој Републици Вијетнам, а отишао је на позив потпредседника вијетнамске владе и министра спољних послова Фам Бин Мина.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести