СРБИЈА ПАРТНЕР БРОЈ ЈЕДАН КИНЕ У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ: Добри лични односи два лидера Вучића и Сија јачају узајамно пријатељство, премијер Вучевић навео да ће дан Сијеве посете бити уписан златним словима у историји

Недавно завршена посета председника НР Кине Си Ђинпинга показала је сву маестралност тренутне спољне политике Србије. Довољно је рећи да је за прву посету Европи после пет година Си одабрао три земље: Француску, Србију и Мађарску, а чини се да је најграндиознији пријем имао управо током посете нашој земљи. Наравно да су у оваквим интеракцијама међу државама интереси двеју страна на првом месту, али чини се да осим чистих интереса којима се свака нормална држава примарно руководи у међународним односима, постоји и искрено српско-кинеско пријатељство, које се још од претходне Сијеве посете 2016. године са правом назива челичним, а како је председник Си подсетио током недавне посете оно и јесте исковано у тешким временима. Оно је исковано у ватри и крви, а тајминг посете такође није случајан, обзиром на то да је можда и најмоћнији човек на планети дошао у Србију у време када се обележава 25 година од злочиначког НАТО бомбардовања кинеске амбасаде.
Aлександар Вучић
Фото: Printscreen Instagram buducnostsrbijeav/Ilustracija

Кина подржава Србију и у међународној арени 

Да је Србија партнер број један Кине у рејону централне и југоисточне Европе, ако не и целог континента, видело се током пређашње посете. Србија је за Кину значајна као најпријатељскија јој земља у Европи, која има добре односе и са Западом и званично је кандидат за чланство у Европској унији. Она је и мост ка Западу за бројне кинеске фирме које послују у нашој земљи. Србија је земља која се у међународној арени руководи принципима међународног јавног права и не пристаје ни под каквим притисцима да угрози односе са себи пријатељским земљама. Србија поштује принцип једне Кине и њен територијални интегритет. Као што Србија сматра Тибет, Синкјанг, Хонгконг, Макао, Тајван, Унутрашњу Монголију, Хајнан... интегралним деловима Кине, тако и Кина која је и стална чланица СБ УН сматра Косово и Метохију саставним делом Србије и у међународној арени подржава нашу земљу у борби против разних антисрпских потеза који се према нама примењују. 

Узлет односа откако су Си и Вучић на власти

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Од 2013. године сведочимо рапидном узлету српско-кинеских односа, што се малтене поклопило са доласком Сија на власт у Кини и Вучића и СНС у Србији, а то је и година када је отпочета Иницијатива Појас и пут, чији смо важан део. За време недавне Сијеве посете је потписано скоро 30 споразума, који свеобухватно захватају разне области. То нису само инфраструктурни, привредни, фианнсијски споразуми, већ је неколико било и из области културе, медијске сарадње, размене студената, из сфере научне сарадње...Кина ће значајно помоћи Србији у организацији ЕКСПО 27, а потврђен је и значај Споразума о слободној трговини. Не заборавимо да је Кина појединачно највећи инвеститор у Србији, да су три кинеске фирме које послују овде највећи извозници из наше земље. Најпознатији симболи кинеског утицаја у подизању наше земље су железара у Смедереву, рудници у Бору и околини, брза пруга Београд-Будимпешта, а такође је веома значајна и војна сарадња која се огледа и у системима ПВО ФК-3, као и у дроновима ЦХ-92 и ЦХ-95, које сада поседује наша војска. Односи две земље су напредовали са нивоа стратешког партнерства на ниво Заједнице заједничке будућнсоти, а Србија је прва европска земља која је потписала такав споразум са Кином и која је ушла у Заједницу. 

Вучевић: Дан Сијеве посете биће уписан златним словима 

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Добри лични односи два лидера Вучића и Сија, свакако су допринели јачању српско-кинеског пријатељства и поверења. Државници нису штедели узајамне речи хвале – председник Вучић је изјавио да никада није чуо тако детаљно и свеобухватно излагање и упућеност у проблематику неког лидера, док је Си похвалио српског председника рекавши да је он лидер са стратешком визијом, који има осећај за историјску одговорност. Председник Вучић га је лично дочекао на аеродрому и испратио га уз топле речи ,,довиђења, драги пријатељу''. За све време боравка председника Сија и кинеске делегације у Србији све је протекло беспрекорно – протоколарно, безбедносно је максимално професионално одрађено, а све је одисало веома срдачном и пријатељском атмосфером и верујем да нема ниједне земље у иностранству у којој председник Си може да се осећа као у својој другој кући. Премијер Србије Милош Вучевић је с правом навео да ће дан Сијеве посете бити уписан златним словима у историји односа две земље, а попут председника Вучића, такође се срдачно захвалио председнику Сију на братској љубави према нашој земљи, уз изражену наду да ће овакве посете постати традиција. Својим гостопримством показали смо поново да смо, како је председник Вучић навео, иако бројчано и територијално мали, да смо народ великог срца. Време је да два велика народа, великог срца – српски и кинески народ(и) наставе да исписују златне странице сопствене историје, уз помоћ свеобухватне и узајамно корисне међусобне сарадње.

Фото: Kurir TV/ Screenshot

Урош Николић, политиколог

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести