Србија потписала Конвенцију против кривотворених лекова

СТРАЗБУР: Србија је у Стразбуру потписала Конвенцију Савета Европе за спречавања кривичних дела која наносе штету јавном здрављу.
eu strazbur
Фото: Tanjug (Video)

"Циљ ове Конвенције је смањење ризика по људско здравље, кроз успостављење правног оквира за глобалну сарадњу у борби против фалсификовања медицинских производа и сличних кривичних дела", наводе у Стразбуру.

Конвенцију је потписала Александра Ðуровић, стална представница Републике Србије при Савету Европе, у присуству заменице генералног секретара Савета Европе Габријеле Батаини-Драгони.

Србија је тако постала седамнаеста држава потписница ове Конвенције.

У Савету Европе наводе да је поверење јавности у здравствене органе и здравствене системе често нарушено због појаве кривотворених и опасних медицинских производа на тржишту. Савет Европе дуго се бави проналажењем адекватних одговора на озбиљне проблеме које доноси кривотворење медицинских производа, а Конвенцију од 2011. године могу потписати све државе, а не само чланице Савета Европе. Европски комитет за проблем криминала задужен је за праћење и промовисање Конвенције за спречавања кривичних дела која наносе штету јавном здрављу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести