Србија улази у Савет гувернера Агенције за атомску енергију

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић, као шеф делегације Србије учествује на годишњем заседању Генералне конференције Медународне агенције за атомску енергију (МААЕ) у Бечу, током којег Србија први пут улази у Савет гувернера ове медународне оганизације за период 2017-2019. године.
maja gojković, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Гојковић је обраћајући се Генералној конференцији, коју чине представници 168 земаља чланица нагласила да је Србија традиционално и снажно посвећена сигурној и безбедној примени нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе и у складу са међународним инструментима и праксом.

"Међу нашим главним циљевима је да се заштити становништво и животна средина од могућих сигурносних и безбедносних ризика и да се обезбеди да се нуклеарна енергија користи за постизање глобалног мира, просперитета и за добробит будућих генерација", рекла је Гојковић, саопшила је Скупштина Србије.

Навела је да је Србија конкретним примером учешћа у међународној вежби симулације одговора на нуклеарни акцидент још једном потврдила посвећеност основним циљевима МААЕ.

Гојковић је нагласила и да је у току завршна фаза процедуре ратфикација Конвенција о нуклеарној сигурности и Заједницка конвенција о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, чији је циљ да се кроз различите мере и међународну сарадњу у још већој мери спречи могућност избијања акцидената, а грађани, друштво и животна средина додатно заштите.

"Србија је снажно посвећена даљем јачању свог националног правног и регулаторног система, стално га употпуњујући и чинећи га све усклађенијим са међународним сигурносним стандардима и праксом, као и са ЕУ прописима и праксом", рекла је Гојковић.

Она ће се током заседања Генералне конференције састати са генералним директором МААЕ Јукијаом Аманом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести