Србију и Израел вежу пријатељство, солидарност и срдачна осећања 

БЕОГРАД: Србија и Изреал су много тога постигли у последњих 25 година, од обнаваљања дипломатских односа, а надам се да заједно можемо постиће још више у годинама које долазе, поручио је данас председник Израела Рувен Ривлин.
srbija iyrael, tanjug rade prelic
Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Ривлин се видео поруком обратио окупљенима на скупу у Скупштини Србије, којим је обележно 25 година од поновног успостављања дипломатских односа између Србије и Израела.
Он је изразио захвалност Србији и српском народу за дугогодишње пријатељство, подсетивши да је Србија била прва земља на свету која је пре 100 година признала Балфурову декларацију, а којом је први пут признато право Јевреја на самоопредељење у њиховој историјској домовини.
"Никада не можемо да заборавимо дивне речи представницка тадашње српске владе Миленка Веснића о праву Јевреја на независну државу и сећамо се Давида Албале, националног хероја Србије и Израела", рекао је Ривлин.
Додао је да Србија и Израел данас имају многе хероје који раде на јачању пријатељства и сарадње између два народа у трговини, туризму, на пољу иновацуја…
"Радећи заједно превализалимо многе изазове данашњице. Много тога смо постигли током 25 година, надам се да заједно можемо постићи још више у годинама које долазе. Надам се да се ускоро видимо у Јерусалиму", поручио је Ривлин.
Изасланик председника Србије Никола Селаковић рекао је да српски и јеврејски народ, упркос многим разликама и раздаљини од хиљаду километара, зближавају и неке заједничке особине од којих су најважније љубав према слободи, борба за слободу и за њено очување.
"То је оно што деле српски и јеврејски народ и што нас спаја", рекао је Селаковић.
Он је окупљенима пренео честитке и поздраве председника Србије Александра Вучића, којем је, како је рекао, важно пријатељство са Израелом.
Селаковић је рекао и да су многи Јевреји у Србији у време када Израел није био успостављен, срцем и душом Србију доживљавали као своју другу отаџбину, да су заслужни за многе тренутке славе и да су делили судбину српског народа и у тешким и у лепим тренуцима.
Додао да је најпоноснији због тога што је као министар правде водио пројекат израде Закона о реституцији и што је био министар који је заступао предлог закона за који су гласали сви посланици.

Фото: Танјуг (Раде Прелић)

"Тиме су Срби показали да су опет у нечему први према нашим пријатељима", приметио је и додао да је 25 година од обнављања дипломатских односа можда само формални повод, јер ће наше пријатељствио чинити вечним историјско пријатељство и подршка које једни другима знамо да пружимо, чак и кад нам се чини да је нико други не пружа. 
Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер - Кам казала је да данас Србија и Израел имају богат политички дијалог отворених канала који омогувхавају размену мишљења и дефинисање политичке агенде на највишем нивоу.
Истакла је да две земље бележе раст трговинске размене, док израелске инвестиције у Србији постају све броније, уз пораст броја израелских туриса и продубљене контакте између два друштва.
Посебно је захвалила на томе што је донет Закон о реституцији, који је једногласно усвојен у Скупштини Србије у фебруару 2016. године, а који је жртвама холокауста, како је рекла, донео правду и достојанство и који треба да послужи као модел и другим земљама.
Описивати односе Србије и Израела само цифрама и подацима, кроз заједничке интересе или кроз низ формалних дипломатских догађаја, било би погрешно, приметила је, те објаснила да су наши односи много више од тога и почивају на солидарности, пријатељсту, срдачним осећањима и заједничким вредностима. 
Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић рекао је да Србија придаје велики значај сарадњи са Израелом, те да је потребно додатно интензивирати сарадњу српског и израелског парламента.
Подсетио је да је у Скупштини Србије формирана посланичка група пријатељства која броји 35 чланова.
"Постоји висок степен разумевања Србије и Израела за изазове са којима се суочавамо. Хвала на подршци и разумевању по питању Косова и Метохије. Србија се активно и доследно залаже за дијалог Београда и Приштине и имплементацију Бриселског споразума ради постизања мира и стабилности у регион", рекао је Маринковић.
На свечаном скупу се обратила и Роузи Стивенсон Гуднајт, унука Давида Албале, једне од најзначајнијих личности Србије и Израела и, како је амбасадорка рекла "српског патриоте и посвећеног ционисте".
Њој је амбасадорка поклонила дупликат писма које 1917. године тадашји амбасадор Србије у Вашингтону послао Давиду Албали.
"Ја ово никада нећу заборавити, а оно што сам научила о Србима и Јеврејима је да имају дуго памћење", рекла је Роузи Стивенсон Гуднајт. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести