Србину на КиМ 12 година затвора, Канцеларија: Гажење правде

БЕОГРАД: Суд у Приштини је Србина Зорана Ђокића данас осудио на 12 година затвора због наводног кршења обичаја рата, што је Канцеларија за КиМ оценила као најфлагрантнији пример како се на такозваном Косову газе право и правда.
Kancelarija za KiM Foto: Kancelarija za KiM
Фото: Канцеларија за КиМ Фото: Канцеларија за КиМ

Донета првостепена пресуда, која је неутемељена на доказима и исказима сведока, јер ни један једини очевидац није препознао Ђокића као извршиоца дела, показује пристрасност и острашћеност судских инстанци, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Подсећа се да је Тужилаштво у Приштини проширило оптужницу пет дана пре изрицања пресуде Ђокићу, што је процесно недопустиво, јер у току самог поступка није нађен ниједан доказ против оптуженог.

Због тога се другачије не може тумачити ова срамна пресуда, него као суђење нечијој етничкој припадности, испред права и правде, каже се у саопштењу.

Након одласка међународних судија из Еулекса, како се наводи, суђења за злочине током рата на КиМ суде само локалне судије Албанци, који се не усуђују да доносе ослобађајуће пресуде против Срба, упркос свим доказима.

Овом пресудом је Ђокићу ускраћено право на правично суђење и адвокат кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију уложиће жалбу на ову првостепену пресуду. Очекујемо да правда буде задовољена и Ђокић ослобођен, речено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести