Србобран: Усред су Војводине, имају нафту и плодну земљу

Скупштина општине Србобран недавно је усвојила ребаланс буџета за ову годину којим се знатно више новца усмерава у програме смањења незапослености, али и повезивање Србобрана с два места те општине, Надаљем и Туријом, бесплатним аутобуским линијама за становнике општине и оне који тамо раде, а ускоро ће заживети и бесплатна градска линија кроз Србобран, најмењен највише ученицима из рубних делова места.
Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran,  Foto: Dnevnik.rs/S.Šušnjević
Фото: Радивој Парошки, председник општине Србобран, Фото: Дневник.рс/С.Шушњевић

Председник општине Србобран Радивој Парошки наводи да су те одлуке донете да би се део новца који грађани издвајају за рад локалне самоуправе вратио грађанима, а социјална одговорност општинске власти, између осталог, може се измерити са 45 милиона динара, колико је ребалансом издвојено за социјалну заштиту.Ипак, један од најважнијих задатака општине, истиче Парошки, јесте смањење незапослености у општини Србобран.

„По последњем попису, у општини живи 16.300 становника, од чега је 1.900 људи на евиденцији Националне службе за запошљавање. То је око 14,6 одсто радно способног становништва у општини и подаци охрабрују јер је незапосленост у србобранској општини била и већа“, каже Парошки за „Дневник“.

Наша предност је и то што је Србобран усред Војводине, једнако близу и далеко од свих граница, близу је Новог Сада...

„Пољопривреда је базична за развој општине. Кроз последњи ребаланс буyета обезбедили смо новац за подстицаје у пољопривреди, и то део пољопривредне производње која запошљава. То је повртарство, воћарство и сточарство, јер сматрамо да те гране пољопривреде могу запослити радну снагу. Мислимо и о младим власницима пољопривредних газдинстава, да им помогнемо на самом почетку. Други сегмент наших активности усмерен је на мала и средња предузећа и предузетнике, и за те подстицаје смо обезбедили новац из општинског буџета. Расписан је и конкурс за доделу бесповратних средстава за самозапошљавање и подстицаје за мала и средња предузећа“, наводи Парошки.


Пројекти наводњавања

Значајне приходе општина обезбеђује од давања у закуп пољопривредног земљишта. Прошле године тако је приходовано око 120 милиона динара, а ове се очекује још око 70 милиона по истом основу, што ће Србобрану омогућити да тај новац, односно близу 200 милиона динара, врати у пољопривреду у наредној години."Очекујемо да кроз пројекат с „Водама Војводине” обезбедимо изградњу велике акумулације на Криваји, односно повезивање Канала Дунав–Тиса–Дунав и реке Криваје, чиме бисмо омогућили наводњавање око 5.000 хектара пољопривредног земљишта. То је заиста за нас капиталан задатак и мислимо да следеће године може да се заврши. Експропријација је изведена неких 70-80 одсто и после тога бисмо могли ући у арапски кредит за пољопривреду", каже Парошки.


Како је нагласио, у сарадњи с Националном службом за запошљавање обезбеђено је шест милиона динара за јавне радове, стручну праксу и самозапошљавање и тим програмом обухваћено је шездесетак људи из србобранске општине. Такође, локална самоуправа је, уз подршку Канцеларије за локални економски развој, обезебедила услове за запошљавање житеља србобранске општине у компанији „Делфи” у Новом Саду и до сада је тамо посао нашло више од 270 Србобранаца. Парошки истиче да је тим радницима компанија обезбедила превоз на посао и назад и да они укупно месечно доносе у општину између седам и осам милиона динара по основу зарада.

Радна зона конципирана је тако да је део усмерен на мала предузећа, а део на веће компаније. Имамо подршку Покрајинске владе у погледу инвестиција за завршетак индустријске зоне

Говорећи о привлачењу инвестиција у Србобран, нагласио је да је од 60 хектара индустријске зоне, око 30 хектара расположиво за инвеститоре и у већем делу је комунално опремљено.

„Имамо мање инвеститоре који би запослили до двадесетак радника, али има и интересената из већих компанија. Једна долази из Кине и заинтересована је за улагање у нашој индустријској зони, али за сада је то све прелиминарно. Видећемо какви ће резултати бити. Ми излазимо максимално у сусрет инвеститорима јер сматрамо да с повећањем броја улагача можемо запослити значајан број људи. Наша радна зона конципирана је тако да је део усмерен на мала предузећа, а део на веће компаније. Имамо подршку Покрајинске владе у погледу инвестиција за завршетак индустријске зоне и очекујемо да ћемо до краја године ући у пројекат изградње канализације за индустријску зону и након тога желимо да обезбедимо одређену своту и за активирање те зоне у пуном смислу“, напомиње председник србобранске општине.


Бисер екологије

„Имамо Бељанску бару, која је бисер екологије на овим просторима. Бељанска бара је Заштићени парк природе и мислимо да има потенцијал. Предност је и то што је Србобран усред Војводине, једнако близу и далеко од свих граница, близу је Новог Сада. Али је чињеница да је Србобран мала средина и не можемо да очекујемо велике инвеститоре да запослимо све незапослене. Али, желимо да развијамо оне гране привреде које могу отварати нова радна места. Зато смо и усмерени према пољопривреди, малим и средњим предузећима“, закључио је Радивој Парошки.


Парошки истиче да је план да идуће године почне изградња канализационог колектора, а да се онда крене и у реализацију дугогодишњег пројекта изградње канализационе мреже у Надаљу и Турији, као и деловима Србобрана који нису покривени том мрежом.Ове године 12 милиона динара намењено је за област спорта и четири милиона за културу, а значајна свота уложена је и у побољшање услова у образовном систему. У предшколској установи нема листе чекања, по чему су једна од ретких општина у којима је тај проблем решен.

 

Парошки наводи да општина има многе предности за живот, а једна од највећих је да се налази у плодној равници, где је пољопривредно замљиште највишег квалитета у Европи, и простире се на 25.000 хектара. Из тога потиче и богато културно наслеђе грађанских породица и велепоседника који су од те земље живели и учинили да Србобран буде једно од најбогатијих места у Јужној Угарској. Општина се налази на једном од највећих налазишта нафте у Србији, а истовремено има и велики потенцијал за еколошки туризам.Део прихода обезбеђује се и од нафтне ренте јер је Србобран општина у којој „Нафтна индустрија Србије” на седамдесетак бушотина експлоатише нафту и гас, и тај новац се користи углавном за инфраструктурне радове.
 

Александар Савановић
 

Бесплатно у Сутоморе?

Председник србобранске општине наводи да локална самоуправа располаже гарни-хотелом у црногорском летовалишту Сутоморе и да је у плану да од наредне године обезбеди бесплатан смештај и превоз за своје становнике и да се поставе критеријуми по којима ће се та акција реализовати.„Ми смо и до сада обезбеђивали бесплатан бораван у одмаралишту за најбоље ученике и спортисте, а с мађарском општином Орошхаза имамо размену па наша деца иду код њих у бању, а њихова користе наше одмаралиште у Црној Гори“, нагласио је Радивој Парошки.
 

Tражи се решење за хотел „Eлан”

„Имамо проблем с хотелом „Елан”, који је девастиран и треба га привести намени – да ли да се поврати функција хотела или да се претвори у геронтолошки центар“, каже председник општине Србобран Радивој Парошки.“ Ми смо спремни да направимо постројење за прераду и пречишћавање термалног извора, што је инвестиција од најмање пола милиона евра, ако ћемо тим допринети да „Елан” поново проради.“

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести