Сребреници је потребна истина и да се чује глас Срба

СРЕБРЕНИЦА: У Сребреници је данас одржана комеморативна седница градског парламента, поводом сутрашње 25. годишњице од масакра над муслиманима током рата 90-тих, а начелник те општине Младен Грујичић изјавио је да је тој општини потребна истина и политички компромис у којем ће се уважавати реч и глас Срба.
Грујичић је након седнице новинарима рекао да ће вероватно и квалификације бити другачије када истина победи.
 
“Оно што је важно јесте да ми као одговорни људи одајемо почаст свим невино страдалим жртвама у Сребреници и шаљемо поруку да сви они који су чинили ратне злочине морају одговарати”, рекао је Грујичић.
 
Истакао је да се не може кроз појединце гледати цели народ.
 
“Ми у Сребреници смо поносни на овај протекли период у којем нисмо имали озбиљних инцидената на националној основи и то је био циљ и суштина наше политике, да створимо услове који ће омогућити не да се прошлост заборави, већ да се потисне у страну. У првом плану су будућност и економски развој Сребренице", рекао је Грујичић, пренео је сарајевски портал Клиx.
 
Он је истакао да је Сребреница годинама уназад стагнирала због политике прошлости која, како је казао, није доводила до компромиса политичких представника.
 
"Емоције су на вишем нивоу у овим данима. Разумљива је и нека тешка реч. Врло је тешко послати поруку којом би се ублажила бол онима који су изгубили некога. Оно што нема алтернативу су мир и суживот и ка томе треба да тежимо свих 365 дана у години”, рекао је, између осталог, Грујичић.
 
Упитан да ли ће доћи дан када ће политички представници Срба рећи "да, десио се геноцид", Грујичић је одговорио да ће се то десити уколико историја и чињенице то докажу.
 
"Свакодневно се појављују докази који негирају начин на који се презентује оно што се дешавало. Видећемо за неколико година како ће се та политика одвијати”, казао је Грујичић.
 
Истакао је да мисли да се након ових 25 година, откако се, како је казао, десило то стравично страдање и српског и бошњачког народа, другачије и лакше прича о тим темама него што је то било пре можда пет година.
 
“Верујем да ће за пет година бити још другачије, јер једино тако можемо очекивати да Сребреница опстане. Мислим да Сребреница треба бити пример целој држави како се овде људи договоре када нема утицаја са стране. Срби и Бошњаци лако се договоре око многих тема. Око неких ствари још нема договора, али сам увек оптимиста", рекао је начелник Сребренице.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести