Српска ЛГБТ популација разочарана у опозицију

БЕОГРАД: Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) саопштио је данас да је српска ЛГБТ популација разочарана због одсуства лидера опозиције са овогодишње септембарске Параде поноса.
parada tanjug
Фото: Tanjug

"Сматрамо да је срамотно да се ниједан од лидера опозиционих странака, који често наглашавају да поштују људских права, није појавио на овогодишњој септембарској Паради поноса у Београду", истиче се у саопштењу.

Парада поноса се заказује годину дана унапред, тако да је датум одржавања познат, те се због тога не може прихватити "оправдано одсуство", јер то само показује да нису желели да дођу, указује ГЛИЦ.

Како се напомиње у саопштењу, "нарочито проблематичном" сматра се изјава Саше Јанковића да "кад прође милост и опет пусте своје батинаше, доћи ћу из солидарности опет, а пустиће чим не буду на власти".

Тиме се, како се додаје, прижељкује поновно насиље на улицама како би се исказала солидарност, која тада није ни потребна.

"ЛГБТ популација је једна од најдискриминисанијих група у Србији, која трпи насиље и живи у страху, која нема Закона о истополним партнерствима, нити Закон о родном идентитету и ако то све Саши Јанковићу није довољно за солидарност, већ морају и хиљаде хулигана да изађу на улицу, онда нама његова солидарност ни не треба", наглашава се у саопштењу.

ГЛИЦ додаје да је ЛГБТ популација искрено и дубоко разочарана овим потезом и одсуством подршке, нарочито када се узме у обзир да су многи припадници ЛГБТ популације гласачи опозиције.

Уместо, како се напомиње, да опозиционе странке покажу већу солидарност и већу подршку ЛГБТ популацији од странака на власти, оне бирају да се дистанцирају и оду у супротном смеру, што забрињава.

"Потпуно разумемо праксу јунског Поноса Србије што јавно наглашава да на њиховом скупу политичари и дипломате нису добродошли, јер нам је сада јасно да иза некадашње подршке ЛГБТ правима стоје само празне приче и политички прорачун", истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести