Српска листа: Осуђујемо хапшење Јовановића, позивамо надлежне да реагују

БЕОГРАД: Српска листа осудила је данас неосновано хапшење бившег припадника косовске полиције Миљана Јовановића и позвала надлежне да процесуирају одговорне за овај немили догађај у коме су Јовановић, његова супруга и малолетна деца били, како се наводи, изложени малтретирању од стране Куртијевих специјалаца.
Srpska lista  Foto: Srpska lista
Фото: Српска листа

Како се наводи, то није први пут да се Јовановић грешком задржава на прелазу, али је по први пут он приведен, иако је полицајцима на прелазу било јасно да се ради о погрешној особи након увида у лична документа.

"По информацијама којима располажемо хапшење и одвођење господина Јовановића у Приштину имало је за циљ да изазове реакцију српског народа на северу Косова и Метохије и подизања тензија са циљем да Курти изазове нову кризу на овим просторима како би избегао обавезу да крене у формирање Заједнице српских општина", додаје се у саопштењу.

Додаје се да је чињеница да иза тог, али и свих претходних инцидената на северу Косова и Метохије стоји Аљбин Курти и да не треба да се искључи могућност да ће и у наредном периоду настојати да створи нове кризне ситуације.

"Ова демонстрација силе и наношење душевне боли породици Јовановић је одраз антисрпске реторике по којој је сваки Србин који се противи плановима режима у Приштини криминалац, чиме се најдиректније угрожава мир на овим просторима", наводи се у саопштењу. Српска листа захтева од косовске полиције и правосудних органа да престану са "шиканирањем" Јовановића и читавог српског народа на КиМ и да се посвете проналажењу и санкционисању одговорних за нападе на Србе који по правилу никада не буду откривени нити кажњени.

Истовремено, позива се међународна заједница да осуди намеру Аљбина Куртија да угрози мир на овим просторима зарад својих политичких циљева.

Косовска полиција ухапсила је у уторак поподне Миљана Јовановић на административном прелазу Јариње, који је након тога пуштен кући. Косовска полиција саопштила је у уторак увече да је М.Ј. ухапшен на основу потернице под сумњом за три кривична дела, док је његова супруга раније данас рекла за Танјуг да се ради о особи са сличним именом и презименом и да је у питању грешка.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести