Српска листа победила у све четири општине

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Кандидати Српске листе за градоначелнике на данашњим ванредним локалним изборима победили су у све четири општине на северу Косова и метохије, освојивши већи број гласова уз већу излазност него на локалним изборима 2017. потврђено је Тањгу у тој политичкој организацији. 
1
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

"Наши кандидати однели су убедљиву апсолутну победу у општиама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Косовска Митровица, чиме је српски народ на севеу КиМ још јендом недвосмислено и скоро једногласно потврдио спремност да одлучно брани свој опстанак и политичка права на КиМ и органску везу са својом државом Србијом", речено је вееерас у Срској листи. 

Они оценују да је тако пропао позив на бојкот оних у Србији, који су хтели да север Космета гурну у руке Албанаца. 

Вучић: Ово је најбоља потврда политике јединства

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас Српској листи на победи и захвалио свим грађанима на северу КиМ који су изласком на изборе то омогућили.

"Ово је најбоља потврда политике јединства", рекао је Вучић и додао:

"Желим да захвалим свима који су изашли на изборе на КиМ у нашој земљи, у нашој Србији", рекао је Вучић у телефонском обраћању, након што га је позвао кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Горан Ракић и укључио спикерфон.

Вучић се телефоном захвалио грађанима што су гласали, како је рекао, без обзира на то што су их са различитих страна убедљивали да не гласају.

"Иако провоцирани од свих да на изборе не изађу, да није важно ни ко ће да их представља, јер немамо шансу наши људи су показали огромну енергију и жељу да се боре", рекао је Вучић, а слушали су га грађани и активисти Српске листе и сва четири кандидата Српске листе за градоначелнике.

"Огромно хвала свим тим људима који су на изборе изашли и хвала за велику подршку коју је Срспак листа добила. И у Митровици, и у Звечану, и у Лепосавићу и у Зубином Потоку. Не зато што смо тиме решили све наше проблеме. Нисмо, али смо показали да ћемо заједнички јединствено да се боримо за решавање тих проблема и за интересе нашег народа", нагласио је председник Србије.

"Мислим да после свих претњи, после свих уцена и после свих ужасних увреда, празних и тешких речи које су против Српске листе и против свих нас изговарали и Албанци, али и неки Срби, да је ово најбоља потврда политике јединства, политике борбе за наше виталне националне интересе и за наше најважније државне интересе", рекао је Вучић.

"Много вам хвала за важну победу, за важну одлуку да се борите за своја огњишта, за свој опстанак. Ви сте они који данас чувате КИМ. Има много оних који би да вам држе придике како би то требало да се понашате кога би требало да подржавате, шта би то требало да чините, али сам вам ја захвалан јер ви живите на КИМ, јер ви чувате наш народ од нестанка. Хвала вам на свему томе", казао је Вучић.

Он је поручио представницима Српске листе да ће се наредних дана видети у Београду, пре седнице Народне скупштине о КиМ, са којима ће, како каже, да разговара о томе шта им је чинити у будућности.

"Да се припремимо и за Париз и за све састанке и да будемо апсолутно јединствени, да верујемо једни другима и да покажемо да српска слога и српско јединство побеђују и да нико српски народ и Србију не може да уништи и победи", рекао је Вучић.

Председник Србије им је захвалио на огромној енергији и ентузијазму који су показали упркос свим мукама и тешкој атмосфери.

"Хвала на томе, а онолико колико могу да вам обећам то је да ћу заједно са вама и када је тешко и када буде теже од онога што очекујете увек бити. Заједно са вама ћемо бити и ми из Београда и из других делова Србије и борићемо се и за ваш опстанак и за нашу државу Србију", рекао је Вуцицћ.

Своје обраћање завршио је речима: "Живео наш народ на КИМ и живела наша Србија. Све најбоље вам желим, честитам још једанпут".

Ђурић: Велика вест, наставићемо да се боримо

Ово је велика вест, наставићемо да се боримо, изјавио је вечерас директор Канцеларије за киМ Марко Ђурић поводом победе Српске листе на изборима за градоначелнике у четири општине на северу Косова.

"Ово је пропаст и неуспех оних који су позивали на бојкот ових избора и пропаст настојања Приштине да, кандидујући Албанце у срединама где преко 90 одсто чине Срби, преузму контролу над севером", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Београду.

Изласност у Митровици 38,74, у З. Потоку 50,74 одсто

Излазност на изборима у четири општине на северу КиМ до 19 часова часова је у Косовској Митровици била 38,74 одсто (8.545 бирача), а у Зубином Потоку 50,74 процената, односно 4.331 бирача, саопштено је из ЦИК-а.

У Лепосавићу је гласало 41,57 одсто, или 7.550 бирача, а у Звечану 45,71 одсто уписаних бирача, или њих 4.169.

Гласачка места су затворена у 19 часова, а први резултати биће познати око 22 сата.

Изборе за градоначелнике четири општине на северу КиМ расписао је косовски председник Хашим Тачи након што су они поднели оставке због такси које је Приштина увела на робу из централне Србије. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести