Српски полицајци неће да учествују у акцији на северу Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Регионалне дирекције полиције за регион Север Ненад Ђурић изјавио је да су данас из Генералне дирекције полиције у Приштини на север Косова послате патроле саобраћајне полиције да врше притисак на српске полицајце да изричу опомене возачима са КМ таблицама.
k
Фото: Tanjug/Preuzet materijal

Желимо да укажемо на то да су патроле из Приштине на север послате без знања и одобрења регионалног директора полиције Север, казао је Ђурић.

И раније смо указивали Генералној дирекцији полиције у Приштини и међународној заједници на присуство специјалних полицијских јединица и формирање база у нашој зони одговорности такође без нашег знања и одоборења, а које својим активностима уносе страх и немир у народ који овде живи, додао је Ђурић, преноси Косово онлајн.

Он је казао и да се таквим поступцима директно ниподаштава и маргинализује улога наше регионалне дирекције која је овде превасходно да штити и служи народу који живи и ради на северу Косова, без обзира на националну и верску припадност.

Залажемо се за пуно поштовање Бриселског споразума према коме су јасно утврђене наше надлежности, рекао је Ђурић.

Он је подсетио да је одлука владе у Приштини о пререгистрацији возила послата на извршење и регионалној дирекцији Север и нагласио да су у претходном периоду ставили до знања Генералној дирекцији полиције у Приштини и свим релеватним међународним чинициома политике и безбедности на Косову, да полицајци из региона Север ту одлуку не могу да спроводе јер је "политичка и уперена превасходно против српске заједнице којој и сами припадају и деле забринутост поводом свих једностраних акција".

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је након састанка са полицијским представницима регионалне дирекције Север да руководство Српске листе и сви њени представници пружају пуну подршку часним полицајцима из регионалне дирекције север који су одбили да “својим комшијама, браћи сестрама, лекарима професорима уручују опомене због легалних таблица које поседују, а које издају званични органи Србије.

Додао је да им је на томе захвалио у име свих грађана, свих Срба који зиве на простору Косова.

Срби са КиМ су показали да не пристају на уцене, не пристају на план Аљбина Куртија да буду обесправаљени, да им се отима легална имовина, да им се онемогућава слободна кретања, истакао је Симић.

Он је додао да су Срби са КиМ послали јасну поруку Аљбину Куртију, али и онима који га подржавају да Срби не желе да замене српске регистарске ознаке КМ на некакве РКС таблице.

У име руководства Српске листе желим да нагласим да је нама пре свега потребан мир, не желимо тензије, не желимо ово што сада имамо на терену, а што је производ деловања специјалних јединица које Курти шаље у чисто српске средине без икаквог разлога, али са немером малтеретитрања наших грађана, рекао је Симић.

Казао је и да је више него јасно да слање полицијских патрола из Приштине у општине на северу КиМ има за циљ даљу дестабилизацију прилика.

У име свих нас у име руководства Српске листе позивам грађане да остану суздржани, да не наседају на провокације, исто тако желим да нагласим, ми српски политички представници с КиМ у име нашег народа пружамо пуну подршку нашем државном руководству на челу с Александром Вучићем да у складу с интересима овог народа пронађе решење које ће уважити интересе народа али и реалност на терену и које ће онемогућити даљу дестабилзацију, рекао је он.

Поновио је поруку коју је СЛ имала пре неколико дана да ће "изрицање прве новчане казне било коме од наших грађана зато што поседује регистарске ознаке органа републике Србије на овим просторима бити повод за оштар одговор и снажан отпор свим демократским средствима".

Петковић: Присуство патрола албанске саобраћајне полиције грубо кршење споразума

Присуство патрола албанске саобраћајне полиције, које је директно из Приштине на север Косова и Метохије послао Аљбин Курти, представља најгрубље кршење Бриселског споразума и нови потез који у циљу подизања тензија повлачи власт у Приштини, оценио је вечерас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Нема сумње да је Аљбин Курти своје патроле послао на север КиМ с циљем да изазове нову кризу, јер је нервозан што му је пропао план да Србе пођарми и натера да се одрекну својих КМ таблица. О томе сведочи не само минорни број пререгистрованих возила, већ и одлука наших полицајаца из Регионалног полицијског директората Север да својим суграђанима не издају никакве опомене, јер они нису формирани да би испуњавали политичке наредбе из Приштине, већ да чувају ред и мир, навео је Петковић.

Он истиче да у потпуности разумемо и подржавамо донете закључке са данашњег састанка институционалних представника Срба на северу покрајине, Регионалног полицијског директората Север, четири градоначелника са севера и Српске листе у вези с процесом тзв. пререгистрације.

Зато пуна подршка изнетом ставу да полиција на северу није ту да би кажњавала без икаквог основа Србе и спречавала слободу кретања, наводи Петковић у саопштењу.

Подсетићу све, а посебно представнике међународне заједнице да је у тачки девет Првог бриселског споразума предвиђено да је искључиво Регионални директорат полиције Север надлежан да обавља полицијске послове у четири већински српске општине на северу КиМ и да састав полиције мора да одражава етничку структуру овог дела покрајине где Срби чине апсолутну већину, истиче директора Канцеларије за КиМ.

Зато припадници саобраћајне полиције из Приштине, наглашава Петковић, немају ни један једини разлог, оправдање или основ да бораве у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану и Србима уручују опомене, јер је то зона одговорности искључиво Регионалног директората полиције Север.

О овом флагрантном кршењу споразума из Брисела, истиче Петковић, обавестићемо и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака, као и представнике свих релевантних међународних мисија које делују на простору Косова и Метохије и захтевати да се Куртијеви полицајци под хитно повуку са севера.

Како наглашава, Срби су још једном показали да када су сложни и јединствени у одбрани својих легитимних грађанских и демократских права, али и основног људског права на слободу кретања, нема те силе која их може сломити, поготову када је реч о нелегалним приштинским одлукама.

У потпуности мора да престане кршење Бриселског споразума, јер насилни и противправни акти Приштине, од упада РОСУ на северу, преко изградње нелегалних полицијских база у зони зелене линије, до слања албанске саобраћајне полиције, директно угрожава постојање Регионалног полицијског директората Север и тиме обесмишлава читав ток дијалога у Бриселу, казао је директора Канцеларије за КиМ.

Уместо сулудих акција Аљбина Куртија, потребни су нам мир и стабилност, као и поштовање постигнутих споразума. Никакво малтретирање и прогон Срба на Косову и Метохији, у најновијем милитантном заносу Аљбина Куртија, Београд неће допустити и зато је Приштини боље да се врати дијалогу о нормализацији односа, јер све мимо дијалога води нас у нежељеном смеру, што Београд никако не жели, закључио је Петковић.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести