СРПСКО-МАЂАРСКА САРАДЊА УКОРЕЊЕНА ВЕКОВИМА! Вучић и Вучевић годинама раде на братимљењу са Виктором Орбаном

ПАЛИЋ: „Дошли смо до таквог нивоа међусобних односа да и у једној тако важној и тешкој ствари за сарадњу, ужасно тешкој области за сарадњу попут одбране, можемо да будемо најближи и да најближе сарађујемо. Имамо много планова и разговарали смо како да заштитимо своје земље, нашу независност, суверенитет“ – изјавио је председник Србије Александар Вучић након првог историјског састанка Стратешког савета Србије и Мађарске на Палићу.
s
Фото: Ilustracija

На ове речи чули смо и коментар мађарског премијера Виктора Орбана:

„Ја сам већ искусио да у ДНК две земље имамо сличних ствари – слобода, суверенитет, независност. Када је господин председник говорио о међусобном поштовању које Мађари увек показују према Србима, то је због тог заједничког ДНК“ – закључио је председник Владе Мађарске.

Заиста, државотворност, слободољубивост и непокорност биле су кроз историју заједничке особине наше две велике нације, констатује у свом ауторском тексту Сава Стамболић, дипломирани правник.

Како је Илија Гарашанин помогао Лајошу Кошуту

Мађари су имали једну од најмоћнијих средњовековних држава, која је доминирала Средњом Европом, као што је Српско царство доминирало југоистоком континента. Оба народа водила су вековну борбу да сачувају своју државност и да се одупру доминацији турске и немачке империје. Било је заиста трагично када су се те две силне државотворне енергије сударале и када нису нашле мудрост да се ускладе, како је нажалост било 1848, 1914. и 1941. године.

Највећи мађарски државник Лајош Кошут се, након пропасти Мађарске револуције, овако обратио тадашњем српском министру унутрашњих послова Илији Гарашанину, који је помогао да му супруга безбедно избегне из земље пред аустријским властима:

„За мене је драгоцена вера, да је за спасење моје жене Вашом помоћи зрака божанског предсказања за оно братимљење Вашег и мојег народа које су несрећни неспоразуми (да, да, неспоразуми, но не са српске стране) у прошлости тако горко помутили. То братимљење лежи у интересу слободе наших народа.“

Виктор Орбан одбио Клинтонов захтев да се нападне Србија 1999.

Председник Вучић и људи који су, попут потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића, годинама радили на том „братимљењу у интересу слободе“ нашли су правог саговорника у истинском настављачу духа Кошутове Мађарске – Виктору Орбану. Он је добро разумео како су „несрећни неспоразуми“ омели развој обе нације током протеклог века и знао је да на темељима односа каквог су према Србима имали Пал Телеки, Ендре Бајчи Жилински и други мађарски великани, изгради са српском страном искрено помирење и разумевање. Можда је његов највећи допринос томе одбијање захтева Била Клинтона да Мађарска нападне Србију са севера 1999. године.

Срби и Мађари током историје заједно ратовали за интересе својих народа

Имамо дакле основу за поверење у тој „ужасно тешкој области за сарадњу“ – одбрани. Ни историјски темељ војне сарадње није занемарљив. Српски деспот Стефан Лазаревић био је у витешком реду мађарског краља у 15. веку, а његови наследници Бранковићи били су потпуно интегрисани у одбрану мађарског народа и државе од Турака, док је мађарски великаш Јанош Хуњади водио сопствени косовски бој за слободу хришћана. Његов син, краљ Матија Корвин, „мађарски цар Душан“, имао је читаву српску речну морнарицу, чувене Шајкаше, а ударна песница Корвинових „специјалаца“ оног времена био је Вук Гргуревић Бранковић, познатији у песми и легенди као Змај Огњени Вук. То је било време када су Срби и Мађари заједно ратовали за интересе својих народа широм Европе. Толико је било снажно и распрострањено присуство српске коњице да су Мађари и сви околни народи усвојили српску реч „гусар“, односно „хусар“ за назив својих коњаника. Историјат је свакако богат, а последњу деценију карактерише интензивирање сарадње између министарстава одбране две земље, као и Војске Србије и Мађарских одбрамбених снага.

Фото: Privatna arhiva

Велики допринос сарадњи са Мађарском Вучевић давао и као градоначелник

Од заједничког учешћа у мировним мисијама УН, сарадње резервног састава и сусрета на нижим нивоима, дочекали смо и посету генерал-мајора Нандора Килијана, команданта Мађарских ваздушних снага 2022. године и донедавног начелника генералштаба Мађарских одбрамбених снага генерал-потпуковника Ромулуса Русин Сендија 2023. године. Тон свим овим сусретима давали су министри одбране две земље Милош Вучевић и Кристоф Шалај Бобровнички који су се састали у Београду, јануара ове године. Наставивши комуникацију по широком спектру питања одржали су поверење и када је мађарски КФОР био у епицентру кризе коју је створио Аљбин Курти. Велики допринос јачању сарадње Србије и Мађарске Милош Вучевић је дао и током деценије на челу Новог Сада, кроз срдачне односе са мађарском заједницом на северу Србије и своје контакте са мађарском дипломатијом, а његов тим сарадника укључује најбоље познаваоце српско-мађарских односа у нашој земљи. Осим у сфери одбране, његов допринос ће се у наредном периоду засигурно исказати и као председника Српске напредне странке, која има најтешњу сарадњу са мађарском партијом „Фидес“. Круна досадашњих напора и стремљења је присуство Виктора Орбана приказу способности Војске Србије „Гранит 23“ што је почаст резервисана само за најближе пријатеље једне земље и наравно потписивање Споразума о унапређеној стратешкој сарадњи у области одбране, након првог састанка Стратешког савета 20. јуна ове године.

Сава Стамболић, дипломирани правник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести