Шта ће се ове године градити из покрајинског буџета

НОВИ САД: Управа за капитална улагања АП Војводине објавила је у петак пет нових јавних конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, основног образовања и васпитања и развоја спорта.
1
Фото: Dnevnik.rs

За финансирање и суфинансирање пројеката, обезбеђено је више од 3,2 милијарде динара, чиме је, практично, почела припрема за реализацију пројеката по војвођанским општинама који имају капитални карактер. Буџетом Аутономне Покрајине Војводине за ову годину, који је утврђен у износу од 75,2 милијарди, одређено је нешто више од 15,1 милијарди динара за капиталне инвестиције.

Део тог новца биће преусмерен кроз пет конкурса Управе за капитална улагања Војводине, а међу њима највише, 2,1 милијарде, намењено је за реализацију пројеката који доприносе развоју и унапређењу саобраћајне инфраструктуре, укупно 497 милиона обезбеђено је за подршку пројектима у области развоја спорта, а 73,8 милиона обезбеђено је у циљу побољшања услова рада установа основног образовања и васпитања. Локалним самоуправама је омогућено да на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области водоснабдевања и заштита вода, обезбеде новац неопходан за изградњу, доградњу, реконструкцију и санацију система за водоснабдевање, припрему воде за пиће, прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода, за шта је укупно издвојено 402 милиона динара, уз 193 милиона обезбеђених за подршку пројеката у области локалног и регионалног економског развоја, који доприносе стварању повољних услова за пословање, раст и развој малих и средњих предузећа, као и повећање запослености у Војводини.

– Покрајински буџет од 75,2 милијарди динара биће буџет који ће нам омогућити да финансирамо потребе свих институција у Аутономној Покрајини Војводини за које смо задужени – изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић уочи скупштинске седнице на којој је усвојен овогодишњи буџет. – Истовремено, циљ нам је да одржимо висок ниво инвестиционих улагања. Очекујем да око 15 милијарди динара уложимо у инвестиционе пројекте, како за започете који ће бити завршени у наредној години, тако и за нове пројекте које планирамо с локалним самоуправама.


Биће новца за уређење петровардинског подграђа

Као наменски и ненаменски трансфер буџетима општина и градова у АПВ планирано је 9,28 милијарди динара, а према наменама и износима утврђеним републичким буџетом за 2021. годину. Као ненаменски трансфер јединицама локалне самоуправе планирано је 7,7 милијарди динара, а 1,58 милијарда усмериће се као наменски трансфер.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У оквиру наменских трансфера општинама и градовима у Војводини највећи износ је планиран за финансирање припремног предшколског програма – 553,2 милиона динара; за финансирање пројекта: „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” 302,97 милиона, за наставак реконструкције фасада и кровова у петроварадинском подграђу 300 милиона, за спровођење Националне стратегије за решавање питања избеглица и избеглих и расељених лица 150 милиона, за област социјалне заштите 152 милиона а за област културе 115 милиона.


Увидом у буџетске планове за локалне самоуправе у АПВ, у смислу подстицаја регионалном развоју, капиталним улагањима и подстицајима у другим областима, планирано је у овој години 6,72 милијарди динара, од којих 4,64 милијарде намењено за капитална улагања путем Управе за капитална улагања. У оквиру те групе расхода, планирано је и 2,45 милијарде динара дотација установама здравствене заштите за развој и унапређивање доступности, инфраструктуре и квалитета здравствене заштите. Од наведеног износа, 1,46 милијарда динара из планираног задуживања обезбеђује се за започети пројекат изградње објекта „Каменица 3” с ПЕТ центром, који је, уједно финансијски највреднији појединачни пројекат планиран у овој години за финансирање из покрајинске касе.

Међу најзначајнијим новим инвестицијама која се очекују у овој години су обнова и изградња објеката у оквиру комплекса Дома за душевно оболела лица у Чуругу, вредна 150 милиона динара, изградња аутоматских система одбране од града на територијама Ракетног центра Бајша и Самош, вредног 462 милиона, и Ракетног центра Фрушка гора, за шта је опредељено 380 милиона динара, као и изградња Студентског културног центра у Новом Саду, вредног 150 милиона динара, и Дома културе у Равном Селу, за који ће Покрајина преко Управе за капитална улагања извојити 160 милиона динара. У новој буџетској години предвиђен је и новац за наставак реализације започетих пројеката, као што су реконструкција и изградња комплекса дворца „Хертеленди” у општини Нови Бечеј, а за ту намену опредељено је 40 милиона динара, док је за изградњу пречистача отпадних вода у Малом Иђошу намењено 194 милиона, а у Бачкој Тополи 154 милиона динара. Ти пречистачи требало би да буду завршени ове године. Планиран је и наставак адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта у Суботици, за шта је намењено 400 милиона динара.

Пољопривреда је остала међу приоритетима у буџету. Кроз програме субвенција предвиђено је 4,79 милијарде динара за подршку пољопривреде и водопривреде, при чему је за уређење, коришћење и заштиту од вода намењено више од три милијарде. Такође, за финансирање основне делатности Покрајинског јавног медијског сервиса – Јавне медијске установе „Радио-телевизија Војводине” намењено је 900 милиона динара, а за субвенције у области информисања – издавања листова на језицима националних заједница – 312 милиона.

Александар Савановић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести