Шта Вучића чека у Њујорку и шта може да очекује

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић путује почетком следеће седмице у Њујорк, где ће учествовати на 74. заседању Генералне скупштине УН, у чијем фокусу ће бити климатске промене, а на агенди српског председника у фокусу ће свакако бити изгледи за решавање косовског питања "по најмањој могућој цени" за Србију.
Generalna skupština UN, zasedanje Foto: AP Photo/Richard Drew
Фото: AP Photo/Richard Drew

Председник Вучић ће се, по доласку у Њујорк, састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на њену иницијативу.Вучић је рекао да га је изненадило што је немачка канцеларка, која у САД остаје дан и по, затражила састанак са њим, а захвалан јој је на тој врсти пажње.

Најављујући да ће имати и бројне друге билатералне сусрете у Њујорку, Вучић је казао да ће ти разговори бити тешки, јер ће Косово бити доминантна тема.

"Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу да идем у недељу или понедељак, јер Трамп заказује неке скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником", рекао је Вучић уочи пута у САД.

Током боравка у Њујорку председник Србије требало би, према још незваничним информацијама, да се састане и са премијером Ирске Леом Варадакаром, те председником Гватемале Џимијем Моралесом, као и са председником Светског економског форума Бергером Брендеом.

На његовој агенди је и разговор са вршиоцем дужности помоцника секретара за европске и евроазијске послове у Стејт Дипартменту Филипом Рикером, те и политичким директором Форин офиса Ричардом Муром.

Вучић је сам најавио и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

"Он ће желети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност", рекао је он.

Председник Србије присуствоваће и пријему који приређују председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франк Тимерманс и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Исто тако присуствоваће и пријему који приређује председник САД Доналд Трамп за учеснике 74. заседања Генералне скупштине УН.

Председник Србије учествоваће и на пратећем догађају на високом нивоу у организацији УНЕСКО „Будућност образовања“, на којем је најављено учешће председнице Етиопије Сале Ворк Зевда, као и председник Португалије Марсело Ребела.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести